Közélet

2011.12.22. 21:00

Halban gazdag karácsony

Megyénkben is napok óta sorok kígyóznak a halboltokban és a piaci halstandok előtt. A kínálat bőséges, az árak kissé magasabbak a tavalyinál.

Popovics Zsuzsanna

Felmérések szerint Magyarországon az éves halfogyasztás alig haladja meg a négy kilót, ami jócskán elmarad az uniós (17 kg) átlagtól. Viszont december eleje óta már nagyüzemben dolgoznak a halárusok, akik az ünnep közeledtével adják el az éves halmennyiség harmadát. – Pontyot és busát veszek, mert karácsonykor jönnek a gyerekek tíz unokával, nekik készül halászlé, rántott ponty – árulta el Kiss Sándorné a kecskeméti piacon.

– Ha nem ünnepi a menü, szívesen sütök kárászt is, én abból tudok igazán jót enni. A zöldségpiac nyitvatartási idejében végig sort állnak a vevők a halasok előtt. Tízből nyolc a kilónként 950 forintba kerülő élő pontyot kéri, mellé pedig filézett, szeletelt halat. Aki 4-5 emberre készíti az ünnepi vacsorát, annak halfajtától függően 4-6 ezer forintot is rá kell szánnia az uszonyos pikkelyes hozzávalókra. Aki kéri, annak meg is tisztítják az élő halat, kilónként 100 forintért. A szeletelt, filézett hal ára viszont nem szerénykedik: akad, ahol 2-3 ezer forintot is elkérnek kilójáért. Csongrádról való szeletelt kecsegét például kilónként 2900 forintért, filézett tavi harcsát pedig 3500 forintért láttunk a kecskeméti piacon. Az afrikaiharcsa-filé kilója 1800 forint.

A lélektaninak mondható ezer forint alatt tartják az élő ponty árát a bajai kereskedők, akik 10–50 forinttal kisebb összeget kérnek érte, és kilónként 100–150 forintért vállalnak pucolást. Nagy a választék más halakból is, a javarészt családi vállalkozások igyekeznek minél jobban alkalmazkodni kínálatukkal a családi pénztárcákhoz és igényekhez. Harcsát, csukát 1400–1700 forintért kínálnak az üzletek, ennél magasabb az ára a konyhakész, szeletelt nemes halnak. A hipermarketben közel negyedével olcsóbb az élő ponty.

Persze Baja nem véletlenül lett a halászlé fővárosa, hiszen halból az országos mennyiség többszörösét fogyasztják el a bajaiak, akik megszokott halkereskedőjüket keresik fel ilyenkor is.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az eddigi tapasztalatok szerint tízből nyolc vásárló élő pontyot visz haza a kecskeméti piacról
[/caption]

Mint egyik informátorunk fogalmazott: akik több évtizede hozzájuk járnak, most sem mennek máshoz. Ők sokan vannak, pénzük viszont érezhetően kevesebb. – Hát hogyne lenne nagy?! – kérdezett vissza a forgalommal kapcsolatos provokációnkat hallva az egyik bajai üzlet dolgozója. Hozzátette: nincs gondjuk a következő napokra, tudják, hogy mivel töltik a gyorsan repülő időt. Ez egyben azt is bizonyította, hogy a halászlé fővárosának titulusát minden túlzás nélkül kiérdemli Baja, hiszen nagy terhet raknak a halboltosokra a vásárlók. Az árusok pedig igyekeznek a vevők kegyeit keresni. Volt olyan az általunk megkérdezettek között, aki közölte, hogy szombatra már nem vállalnak pucolást, ezért rendelésre legfeljebb péntekig ígérhetnek konyhakész halat. Esetleg az üzletben várakozva állíthat össze magának egy csomagot a vállalkozó kedvű és szerencsés vásárló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!