Közélet

2011.12.08. 20:33

A köztársasági elnök tárogatózni tanul

Az év elején megkezdett országjáró körútja során csütörtökön Bács-Kiskun megyében járt Schmitt Pál köztársasági elnök.

Gál Zita

Ahogy eddig, úgy erre a megyejáró útra is elkísérte a Magyar Köztársaság Elnökét felesége, Schmittné Makray Katalin. Az elnöki pár kora délutánig maradt Kecskeméten. A program a városháza dísztermében kezdődött, ahol rendkívüli ülésen a megyei és a városi közgyűlés tagjai mellett országgyűlési képviselőnk is jelen voltak. Zombor Gábor polgármester, Bányai Gábor megyei közgyűlési elnök és Kerényi János kormánymegbízott köszöntői után minden frakció öt perces felszólalási lehetőséget kapott, amivel éltek is a szónokok.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Kodály Iskolában a köztársasági elnök egy rendhagyó osztályfőnöki órán azt is elárulta a diákoknak, hogy tárogatózni tanul
[/caption]

Mondandójukban kéréseket fogalmaztak meg az ország első embere felé, amikben a magyar szántóföld védelme, a keleti kapcsolatok erősítése, a fiatalok itthontartása ugyanúgy előfordult, mint a környezetvédelem vagy a bibliai sáskajárást az elszaporodó autókkal párhuzamba állító gondolatsor. Schmitt Pál a hallottak után félretette az előre elkészített beszédét és sorra reagált a felvetésekre.  

Mondandóját azzal zárta, hogy az erős ország alapja az erős család és az erős egyén. Az egyénnek pedig az önbizalom adja az erőt, melyet tudással lehet megalapozni. Ezt a gondolatsort folytatta az elnök látogatásának második állomásán, a Kodály Iskolában, ahol rendhagyó osztályfőnöki órát tartott több száz tanulónak. A kissé megilletődött közönség hamar feloldódott hallva az elnök közvetlen, humoros szavait. Schmitt Pál a Facebook és az sms silány nyelvezetével állította szembe a magyar nyelv sokszínűségét, majd az élethosszig való tanulás és a testedzés fontosságára is kitért. Spontán taps tört ki, amikor elmondta, nemrég görögül kezdett tanulni, és heti kétszer vesz tárogatóórát, melyen felül három órát gyakorol is. Az elnök ezután három tanulót szólított a színpadra, és megbeszélte velük, ki milyen irányba tart, és mit lehetne még fejleszteni. Az iskola dísztermében az ország első emberét búcsúztató mosolyok és a vastaps már nem a köztársasági elnöknek szólt, hanem Schmitt Pálnak, az embernek. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A köztársasági elnök diákokat kérdezett a jövőjükről
[/caption]

A köztársaság elnöke konvojával ezután az új uszodához érkezett, ahol Zombor Gábor vezette körbe az elnököt. Schmitt Pál megtekintve a teljes komplexumot, kérdésünkre elmondta: sok hasonló létesítményben járt már, de úgy látja, az ország egyik legszebb és legnagyobb uszodája lesz a kecskeméti. 

Elnöki kitüntetések

Schmitt Pál az ünnepi közgyűlés végén kitüntetést adott át Mikulás Ferencnek, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatójának, Guóth Iván kosárlabdaedzőnek, Kovács Miklósné Molnár Ilonának, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjének, Metzinger Éva kecskeméti jegyzőnek, valamint Gidai Jánosnak, a kiskunhalasi GanzAir Kompreszszortechnikai Kft. ügyvezető igazgatójának.

Az elnök felesége eközben különprogramot teljesített meglátogatva a Ménteleki Általános Iskolát, a színházat és a játékmúzeumot. Az elnöki pár délután ellátogatott még Kiskunhalasra, Kaskantyúra, Hajósra, Borotára és Bajára is. Schmitt Pál országjáró körútja januárban kezdődött, megyénk a nyolcadik volt a sorban.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elkísérte párját a megyejárásra a köztársasági elnök felesége, Schmittné Makray Katalin, aki a kecskeméti Hosszú utcai óvodában is járt
[/caption]

Közjátékkal indult az elnöki vizit

Az MSZP csütörtökön közleményt juttatott el a Petőfi Népéhez, amiben kifogásolják, hogy Schmitt Pál látogatása kapcsán a kecskeméti városháza díszterme elé tervezett sajtótájékoztatójukat a város jegyzője nem engedélyezte. A közlemény szerint a sajtótájékoztatóra készülő Garai István Levente megyei és Király József városi elnököt a jegyző a városháza elhagyására szólította fel. „Miután ennek jogosságát ők kétségbe vonták, a közelben álló biztonsági őrrel vezettette el őket” – olvasható a közleményben. Metzinger Éva, Kecskemét jegyzője kérdésünkre elmondta: álláspontja szerint Királyék követtek volna el törvénysértést, ha egy közintézményben előzetes engedély nélkül sajtótájékoztatót tartanak. – Semmilyen pártnak nem adtam volna engedélyt, hogy a polgármesteri hivatalban tartson sajtótájékoztatót – mondta Metzinger Éva. Hozzátette: erre a fokozott biztonsági intézkedések miatt sem lett volna lehetőség. A jegyző – elmondása szerint – felajánlotta az MSZP-s képviselőknek, hogy a városháza előtt tartsák meg sajtótájékoztatójukat. Az érintettek ezzel a lehetőséggel nem éltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!