Közélet

2011.07.03. 13:05

Újabb rekord született

Szankon a meggy édesebb, mint máshol a cseresznye - tartják a helyiek. A hétvégén rendezett III. Szanki Méz és Meggyfesztiválon az állítást igazolandó 50 asszony 7 mázsa meggyből készített finomságokat a rendezvény több mint ezer látogatójának. Szombaton újabb rekord is született: közel ezer ember formálta meg a fesztivál logóját. A méz- és meggyünnep csúcspontjaként 18 gyönyörű lányból idén is megválasztották Meggykirálynőt.

Zsámbóki Dóra

Még a viharos időjárás sem tudta elvenni a látogatók kedvét a III. Szanki Méz és Meggyfesztiváltól. A két napos rendezvényen több ezer ember fordult meg a Bányászparkban, ahol pénteken este az X-Faktor sztárjai szórakoztatták a közönséget, míg szombaton a helyi termékek, a méz és a meggy vették át a főszerepet.

Varga Ferencné, Katika vezetésével 50 helyi asszony közel 7 mázsa meggy és 2500 réteslap felhasználásával szombaton egész nap meggyes finomságokkal kedveskedett a látogatóknak. A meggyes rétesen túl két napon át sütött, 26 óriás tepsi meggyes-pudingos süteménnyel, 15 tepsi meggyes-joghurtos finomsággal és - hogy egyetlen falat se vesszen kárba - meggyes kókuszgolyóval is találkozhattak a kulináris élvezetekre vágyók.

- Meggyes receptekkel is készültünk, ezeket leírtuk, kiraktuk és elvihették az érdeklődők - mondta el Vargáné Katika, aki szerint nem is az általuk lelkesen készített meggyes sütemények sora a rendezvény igazi különlegessége, hanem az az összefogás, mellyel a fesztivál évről-évre megvalósul.

Az édességeket tüzes meggypálinkával, karakteres meggyborral és meggybóléval lehetett leöblíteni, de a helyi méztermelők is bemutatkoztak  mézkülönlegességeikkel. Ezek közül - rögtönzött közvélemény-kutatásunk alapján - leginkább a selyemkóró méz - mely legjobban a meszes-homokos Szank talaján mézel - és az évről-évre változó színű, de mindig határozott illatú és ízű hársméz nyerte el a csuprokba belekóstoló látogatók tetszését, akik a méz egészségmegőrző hatásáról is hallhattak előadást.

Míg a gyermekek a bemutatott üvegkaptárakban a méhkirálynőt keresték, addig a férfiak a Mézkirályi címért mérték össze erejüket. Az emberpróbáló megmérettetésekből - melyek a kaptárpakolást sem nélkülözték - végül a kiskunmajsai Nagy József került ki győztesen.

A délutáni újabb rekordfelállítás az egymást váltó zivatarok miatt pillanatokra veszélybe került, de az időjárás végül megkegyelmezett: a gigantikus mézesmadzag húzás és a meggy-Magyarország térkép kirakása után újabb, soha nem látott rekordkísérletbe vághattak bele a helyiek. Ezúttal a fesztivál logójának egy elemét formálták meg: méztől ölelt meggyszemekké váltak a szankiak. A több száz, különböző színű lufi segítségével életre hívott képet a kiskunhalasi tűzoltók csaknem 40 méteres emelőkosaras darujáról sikerült csak lencsevégre kapni.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sikerült az új rekord! Ezúttal a fesztivál logójának egy elemét formálták meg: méztől ölelt meggyszemekké váltak a szankiak. A több száz, különböző színű lufi segítségével életre hívott képet a kiskunhalasi tűzoltók csaknem 40 méteres emelőkosaras darujár
[/caption]

Fluor Tomi és MCDC koncertje után a Meggykirálynői cím várományosai vonultak a színpadra.

A térség egyik legszínvonalasabb szépségversenyének döntőjébe 18 lány került be, ők mutathatták meg bájaikat a környező települések polgármestereiből, vállalkozókból valamint szépségszakértőkből álló zsűrinek, és persze a több száz fős nézőseregnek. Farmeres, fürdőruhás és koktélruhás bemutatkozásuk után az ítészek végül a fóti Vanyoczky Brigittát találták a legszebbnek. A Meggykirálynő második udvarhölgye a szlovákiai Párkányból érkezett Szalatnyai Nikoletta, első udvarhölgye a kiskunhalasi Antoni Diána lett, míg a Szank község háziasszonya címet Hudoba Adrienn nyerte el.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Idén is megválasztották a legszebbeket. Balról jobbra: Antoni Diána első udvarhölgy, Vanyoczky Brigitta Meggykirálynő, Szalatnyai Nikoletta második udvarhölgy és Hudoba Adrienn Szank háziasszonya.
[/caption]

- A sikert és a lehetőséget hozza Szanknak a Méz és Meggyfesztivál. Nagyon sok helyről érkeznek az igényes szórakozásra fogékony, a helyi értékeket megismerni akaró emberek. A rengeteg segítő munkája akkor érik be, amikor van érdeklődés, amikor a szankiak bemutathatják mindazt, amiben kimagaslóak - értékelte a rendezvényt Patkós Zsolt főszervező, a község polgármestere, aki hozzátette: az a legfontosabb, hogy a látogatók magukénak érezzék a fesztivált, és legyen valami kuriózum - mint az újabb és újabb rekordok felállítása - amiben ha részt vesznek, azt sokáig tudják emlegetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!