Közélet

2011.02.03. 17:44

Egyre rohamosabban terjed az influenza

Egy hét alatt több mint a másfélszeresére nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma Bács-Kiskunban.

H. I.

A megyében egyelőre csak a Bajai Szent Rókus Kórházban van látogatási tilalom.

Bács-Kiskun megyében 100 ezer lakosra január első hetében 52 influenzaszerű megbetegés jutott, és a második héten is csak 81. A számok azt mutatják, hogy ezután érezhetően felgyorsult a betegség terjedése, hiszen a harmadik héten már 149, múlt héten pedig a járványszintet meghaladó 251 új beteget regisztrált a jelentőszolgálatban résztvevő 70 háziorvos  – tudtuk meg dr. Balogh Melinda megbízott megyei tiszti főorvostól.
Hozzátette: egyedül a bajai és a kalocsai kistérségben nem érte el a járványszintet a megbetegedések száma. Érdekes viszont, hogy – amint arról hírt adtunk – éppen a Bajai Szent Rókus Kórház gyermekosztályán rendeltek el teljes látogatási tilalmat, és a szülészet-, nőgyógyászat is csupán részlegesen látogatható. A megye többi kórházában egyelőre nem korlátozták a látogatást, bár Balogh Melinda kijelentette: erre hamarosan sor kerülhet, ha a vírus ilyen ütemben terjed.

Közel sem Bács-Kiskunban a legrosszabb a helyzet
Az Országos Epidemiológiai Központ közlése szerint a legintenzívebben Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében terjedt az influenza, ezeken a területeken az előző héthez képest a háromszorosára nőtt a megbetegedések száma.  

A százezer lakosra jutó legtöbb beteget Győr-Moson-Sopron (767), Pest (695) és Baranya (568) megyében regisztrálták. Országosan a betegek 30,5%-a gyermek, 41,5%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 22,6%-a középkorú, 5,4%-a 60 éven felüli volt.

Január végéig kilencen haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében. Az adatok szerint hat betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírusának, három betegnél pedig az influenza B vírusának a jelenlétét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok. Az áldozatok egyike egy 5 éven aluli gyermek, öten a 35-59 éves, hárman pedig a 60 éven felüli korosztályhoz tartoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!