Közélet

2010.08.28. 10:01

Szívrohamot okozhat a rossz főnök

Az elviselhetetlen vezető nem csak a hangulatot ronthatja a munkahelyen, de veszélyezteti alkalmazottai egészségét is.

P. N.

Európai kutatók kimutatták az elviselhetetlen vezető és a szívinfarktusos esetek számának növekedése közötti kapcsolatot. Az eredményeket a kutatók több ezer európai alkalmazott megkérdezésével kapták, és eszerint van összefüggés a vezetők és alkalmazottak egészsége és stressz-szintje között.

Az 50 év fölötti férfiak 25 százalékkal magasabb szívroham-kockázatnak vannak kitéve, ha a főnökükkel állandó konfliktusban vannak. A szívroham aránya annak arányában nőtt, minél több időt kellett az alkalmazottnak a nem kedvelt főnökkel dolgozni. A számok azt mutatták, hogy a dolgozók azért vannak gyakrabban és hosszabb ideig táppénzen, mert így tudják kipihenni az elviselhetetlen vezető keltette stresszt.

Sokak szerint a munkahelyi stressz megváltoztatja a szervezet stresszhormonjainak szintjét a vérben, módosítja a vér glükózszintjét, ami idővel szívrohamhoz vezethet. Természetesen az emberek nem egyformák, van, aki érzékenyebb a környezeti tényezőkre, mást kevésbé zavar, de egy rossz főnök mindenképpen árt az egészségnek is.

Ezek is érdekelhetik