Közélet

2010.08.06. 20:51

Járdás kérdés: két keréken vagy két lábon?

A halasi közterület-felügyelők megróják a belvárosi járdákon kerékpározó polgárokat. Az úttestre tanácsolják a bicikliseket.

Zsámbóki Dóra

– Sokan félreértelmezik a KRESZ-t, amely kimondja ugyan, hogy kerékpárút híján lehet a járdán biciklizni, de belterületen csakis abban az esetben, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan. Kivétel ez alól a 12 évnél fiatalabb gyermek, aki főúton még nem kerékpározhat, így ő a járdán haladhat – mondta el lapunknak Törőcsik Dávid, a Városi Rendészet vezetője.

– Roppant balesetveszélyes lehet, ha a gyalog közlekedő nem számít egy gyorsan közeledő biciklisre és hirtelen irányt változtat, de ugyanilyen veszélyes, ha – szintén szabálytalanul – a kerékpáros a zebrára gurul, ahol az autós nem számít rá, és már meg is van a baj – beszélt a járdán való kerékpározás szerencsétlen kimeneteleinek lehetőségeiről a főrendész, aki hozzátette: szerencsére a városban nem történt mostanában ilyen jellegű baleset.

Naponta átlagosan 10 járdán kerékpározót figyelmeztetnek a közterületesek. Szeptemberig biztosan folytatják az ellenőrzéseket. A szabálytalankodók először egy figyelmeztetéssel megúszhatják, de a „visszaesők” feljelentésre és bírságra is számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik