Közélet

2010.05.13. 14:52

A ragasztás jobban ment

Hamarosan lejár a határidő, el kell távolítani a választási plakátokat. Kecskeméten a pártok aktivistái kapargatják a felületeket, igaz, a felragasztásnál lelkesebbek voltak.

Takács Valentina

Tíz napjuk van még a pártoknak és a reklámfelületek üzemeltetőinek arra, hogy eltávolítsák a választási plakátokat. A jogszabály szerint ugyanis a választásokat követő egy hónapon belül meg kell tísztítani a településeket a kiragasztott politikai reklámok sokaságától. A határidő a második fordulótól ketyeg ott is, ahol csak egy forduló volt.
Kecskeméten a városi reklámfelületeket két éve a budapesti székhelyű Euro Publicity Kft. üzemelteti, egy helyi alvállalozó cég bevonásával.
– A velünk szerződést kötő pártok plakátjait kizárólag háromlábú fa állványokra ragasztottuk – mondja Bodor Szilvia, a cég vezetője. – Ezeket már össze is szedtük, nem vártuk meg a határidő végét. Sajnos, a kihelyezett állványoknak a felét időközben ellopták. A kárunk nagyjából 350 ezer forint.

Óriásplakátokon itt-ott maradt még választási reklám. Ezekre a pártok fővárosi központjai kötöttek szerződést a felületet üzemeltető cégekkel. A szerződésben szerepel, hogy a bérlet lejártakor a társaság kötelessége eltávolítani a plakátot.

A legtöbb kiragasztott választási reklám viszont a villanyoszlopokon, építkezések kerítésein, buszvárokban maradt. Többnyire azok, amelyeket a pártok aktivistái, szimpatizánsai ragasztgattak ki. Ez most leszedniük is nekik kell.

Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti alpolgármester, Fideszes politikus azt mondja: az aktivistáik folyamatosan szedik le a plakátokat, a határidő lejártáig biztosan végeznek.

Vágó Gábor, az LMP egyéni képviselő-jelöltje (aki végül országos listáról jutott a paralamentbe) így nyilatkozik:
– Az első fordulót követően megkerestem a pártok nagyrészét, hogy szedjük le közösen a plakátokat. Ők azonban elzárkóztak a kezdeményezéstől. A mi aktivistáink is folyamatosan dolgoznak, de tény: a ragasztáskor nagyobb volt a motiváció, lelkesebbek voltak.
Király József volt az egyik szocialista színekben induló jelölt Kecskeméten.
– Vágó Gábor minket is megkeresett, de mi akkor már napok óta szedtük a saját plakátjainkat – mondja. – Igyekszünk az eltávolításukkal. Ilyenkor elképzelhető, hogy egy-két helyen határidőn túl is ottfelejtődik a plakát, de amint észrevesszük, azonnal eltávolítjuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Napszívta plakátod „díszelegnek” még jónéhány villanyoszlopon
[/caption] 

Ezek is érdekelhetik