Közélet

2009.07.10. 23:21

Csúcstalálkozó az állatokért

Példa nélküli tanácskozás színhelye volt pénteken Kecskemét. Tőzsér Judit, a Mentsvár az Állatokért Alapítvány elnöke szervezésében sikerült egy asztalhoz ültetni az állatorvosi kamara elnökét, az országos főállatorvost és az állatotok jogaiért megszállottan harcoló országgyűlési képviselőt.

Galambos Sándor

Gönczi Gábor, Süth Miklós és Bárándy Gergely elismerték: ebben a körben most először találkoztak. A megbeszélésen részt vettek a Mentsvár alapítvány német testvér szervezetének képviselői is. Elke Otte, a Photenhife egyesület elnöke és Imm Annamária Kóczián segíteni jöttek.

– Egy társadalmat minősíti az, miként bánik az állatokkal. Az állattartás sok örömet tud adni az embereknek, ugyanakkor komoly felelősséggel is jár – állítja Bárándy Gergely országgyűlési képviselő. – Az állatok védelme érdekében hazánk jó irányba halad, de még nagyon sok a tennivalónk. Szükség van az állatvédelmi törvény módosítására, de egyetlen jogszabály kiigazításával nem lehet komoly eredményeket elérni. A büntető törvénykönyv már szigorúbban bünteti az állatkínzás kirívó eseteit, de a többi minisztériumnak és az önkormányzatoknak is sok teendője van még. Az oktatásban például kiemeltebb szerepet kell kapnia az állatvédelemnek, legyen ez a Nemzeti Alaptanterv része. Bár közös ügyünknek legtöbbet az használna, ha a következő generáció felelősségteljesebben viseltetne az állatok iránt, de az állatvédelmi bírságok összegének az emelésére szükség lenne, a kirívó eseteket szankcionálni kell. A jogalkalmazó pedig ne bocsánatos bűnként kezelje az állatkínzást. Meg kell fontolni továbbá az állattartástól eltiltás szankció bevezetését olyan személyek esetében, akiket a bíróság nem tart erre méltónak, akik visszaélnek az állatok kiszolgáltatott helyzetével. Mindennek komoly társadalmi kihatásai lehetnek: kriminológiai tény, hogy az erőszakos bűnelkövetők, a sorozatgyilkosok nagyon sokszor állatkínzóként kezdték.

Gönczi Gábor is egyetértett azzal, hogy az állatok védelmére való nevelést már kisiskolás korban el kel kezdeni.
– Egyik nagyon fontos feladatunknak tekintjük a gyerekekkel való foglalkozást. Kollégáim szívesen fogadják az iskolák megkereséseit, de egyelőre ez csak ismeretségi alapon történik – mondta a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke. – Az állatvédőknek is szükségük van a tanácsainkra, mert szakértelem nélkül, csupán lelkesedésből ezt az önként vállalt feladatot a legnagyobb jóindulat mellett sem lehet végezni.
Süth Miklós országos főállatorvos az oktatás jelentősége mellett a társadalmi összefogás fontosságára hívta fel az érintettek figyelmét.
– Kecskeméten a megszüntetett gyepmesteri telep helyett egy korszerű állatmenhelyet alakítottak ki. Ez a kezdeményezés országosan is követendő példa lehet – összegzi tapasztalatait a FVM szakállamtitkára. – Az önkormányzat felismerte, ez a megoldás olcsóbb, mint a korábbi volt. Az a pénz, amit eddig a gyepmesteri telepre költöttek, a civilek kezdeményezésére létrehozott menhelyen újabb támogatókat vonz. Mert sokan vagyunk, akik a hasznos kezdeményezéseket anyagilag is hajlandók támogatni. Például az adónk egy százalékával.

A megbeszélésen részt vettek a Mentsvár alapítvány német testvér szervezetének képviselői is. Elke Otte, a Photenhife egyesület elnöke és Imm Annamária Kóczián segíteni jöttek. A többéves kecskeméti együttműködésük tapasztalatait szeretnék megosztani más városok állatvédőivel.

– Tavasszal Strassburgban lobbiztunk egy egységes európai állatvédelmi törvény megalkotása érdekében – mondja Kóczián asszony. – Kilencvenkilenc aláírás hiányzott, hogy a javaslatunk a Parlament elé kerüljön. Nem adjuk fel, az új testület megalakulását követően ismét megyünk a petíciónkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!