Közélet

2008.12.09. 16:45

Új lélegeztetőgép a babáknak

Lélegeztetőgépet vásárolt a kecskeméti megyei kórház abból az ötmillió forintos támogatásból, amelyet a K&H Csoport Gyógyvarázs programjában pályázaton nyert. A berendezés ez alkalommal is a csecsemő- és gyermekosztályra került.

Takács Valentina

A K&H Csoport és a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány öt évvel ezelőtt indította útjára a Gyógyvarázs programot. Ennek keretében az ország kórházai és a mentőszolgálatok a gyermekegészségügyi ellátás fejlesztésére pályázhatnak. Idén országosan hét intézmény pályázata nyert, ezek egyike a kecskeméti megyei kórház.

Dr. Szajki Károly, a kórház megbízott orvos-igazgatója elmondta: az ötmillió forintos támogatáshoz az intézmény hozzátett 2,5 milliót, így sikerült új lélegeztetőgépet vásárolni a csecsemő- és gyermekosztályra. 

Az ünnepélyes átadáson dr. Bodrogi Tibor osztályvezető főorvos arról tájékoztatott, hogy a megyei kórházban évente mintegy 2200 újszülött jön világra, közülük 350 koraszülött. Ez utóbbi babák fele két kilogramm alatti, 25-30 százalékuk pedig egy kilogramm alatti testsúllyal születik. Ők képtelenek önállóan lélegezni, ezért az életben maradásukhoz szükség van a lélegeztetőgépre. Jelenleg mintegy hat olyan baba van az osztályon, aki ilyen készüléknek köszönhetően jut oxigénhez. Az új gépet egyébként már munkába állították, éppen egy 1200 grammos kisbaba légzését segíti.

Fülep Ferenctől, a bank kecskeméti vállalati fiókigazgatójától megtudhattuk: a Gyógyvarázs keretében idén a hét intézmény összesen 25 millió forintot kapott. Ezen kívül ugyanekkora értékben egy évre műszerbiztosítást is vállaltak minden támogatott készülék után. Idén egyébként összesen 87 intézménytől érkezett be pályázat, ezek közül választották ki a nyerteseket.

[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Jelenleg mintegy hat olyan baba van az osztályon, aki ilyen készüléknek köszönhetően jut oxigénhez.
[/caption]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!