Közélet

2008.08.07. 11:35

Égig érő parlagfű és emberi csontok a halasi temetőben - Képgalériával

Címkék#Kiskunhalas

Elképesztő állapotok uralkodnak az alsóvárosi katolikus temetőben. Szeméthegyek, parlagfű és a felszínen emberi csontok csúfítják a környezetet. A temetőt üzemeltető cég közleményben hívta fel a sírok gondozóinak figyelmét a parlagfű irtására, jó lehet, egyes városházi vélemények szerint maga a szolgáltató sem tesz meg mindent annak érdekében, hogy ezek az állapotok megszűnjenek, célszerű lenne az üzemeltetővel kötött szerződést is felülvizsgálni.

Pozsgai Ákos

Hamarosan virágzik a parlagfű, az ellenőrzések július elseje óta folyamatosak, de mint a korábbi években volt, úgy tűnik az idén is elkerülik az ellenőrök a temetőket és azok környékét. Nem csupán a közelében lakó allergiásokat irritálja a gyomnövény, de az elhanyagolt sírok és temetőrészek látványa is lesújtó képet mutat az oda kilátogatóknak.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Méltatlan körülmények
[/caption]Az alsóvárosi katolikus temetőt üzemeltető Kegyelet Kft. a napokban helyezett ki felhívást a temető bejárataihoz, amelyben arra kérik a sírok gondozóit, hogy végezzék el a szükséges parlagfűirtást.
Csakhogy az égig érő parlagfű mellett a már lekaszált füvet sem szállítják el a temetőből, az összehordott gyom, rothadó kellemetlen szagot áraszt, hasonlóan a sírok közvetlen közelében kialakított szeméthegyhez, amelyet a rendszeresen kilátogatók szerint csak ritkán szállítanak el. Itt-ott pedig még az ásatások után felszínen maradt emberi csontok látványa is borzasztja a járókelőket.  A város híres szülöttének, id. Nagy Szeder István sírja is alig látszik ki a hatalmas gyomtól, csak nehezen közelíthető meg.

Városházi illetékesek szerint a temető üzemeltetője sem végzi el maradéktalanul a vállalt kötelezettségeit. Az üzemeltetési szerződésben nincs egyértelműen lefektetve, hogy pontosan mi a feladata a szolgáltatónak, csak általánosságban van megfogalmazva. Ezért a szerződés felülvizsgálata lenne szükséges, annak érdekében, hogy jobban számon kérhető legyen az üzemeltető.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!