Közélet

2008.07.09. 19:06

Eltemették a fehérgyarmati tragédia másik áldozatát is

Katonai tiszteletadással búcsúztatták el ma (szerda) délután Janicsek András alezredest a kecskeméti Köztemetőben.

Galambos Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Janicsek András (†)
[/caption]A Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis oktatópilótája több mint 2700 repült óra után, június 20-án vesztette életét. Pilótatársával, Ignácz Zoltán főhadnaggyal Fehérgyarmat közelében, egy kiképzési feladat végrehajtása közben zuhantak le Albatros vadászgépükkel. A gyászszertartáson megjelent Szekeres Imre honvédelmi miniszter is. A katonatársak nevében Pető István dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka köszönt el Janicsek alezredestől, majd az aranykoszorús I. osztályú vadászpilóta földi maradványait tartalmazó urnát a díszszakasz sortüze mellett engedték a sírba.

 

Janicsek András (†)

Janicsek András alezredes 1965-ben született Budapesten. A Kilián György Repülőműszaki Főiskolát 1989-ben végezte repülőgép-vezető szakon. 1996-ban diplomázott a Zrínyi miklós Katonai Akadémián. Különböző repülő-beosztásokban teljesített szolgálatot, az elsők közt vett részt a kanadai NFTC programban. Először mint kiképzendő pilóta, majd később mint repülőgép-vezető oktató. A Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2008. április 1-jétől teljesített szolgálatot felderítő főnökként. Repült L-29-esen, L-39-esen, MiG-21-esen, MiG-29-esen, Harvardon és Hawk-on. Felső fokon beszélte a szlovák, a cseh és az angol nyelveket.

Kitüntetése:

- Szolgálati jel III. fokozat 10 év után

- Aranykoszorús I. osztályú repülőgép-vezető

- Szolgálati jel II. fokozat 20 év után

 

Kitüntetése:

- Szolgálati jel III. fokozat 10 év után

- Aranykoszorús I. osztályú repülőgép-vezető

- Szolgálati jel II. fokozat 20 év után Janicsek András (†) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!