Közélet

2008.02.02. 10:05

A késés végzetes lehet

Minél rosszabb állapotban kerül orvoshoz a beteg, annál kisebbek a gyógyulás esélyei. Az orvosok szerint egy nagyon szerencsétlen jelenségről van szó.

T. V.

Egyre több, előrehaladott állapotban lévő beteg kerül be a kecskeméti megyei kórházba. Ráadásul sürgősséggel jelentkeznek,  függetlenül attól, hogy ez milyen betegséget érint. Igaz ez a sebészeti, a fül-orr-gégészeti, a belgyógyászati és a többi szakmai területen, amelyek már gyakran százötven százalékos túlterheltséggel küzdenek. Szajki Károly orvosigazgató lapunknak így nyilatkozott: 

- Azt gondoljuk, hogy ez egy nagyon szerencsétlen társadalmi jelenség.  Az okok között szerepel, hogy a munkaképes korúak féltik az állásukat, így munkaidőben nem mernek orvoshoz menni. Idős hozzátartozóikat sem érnek rá időben orvoshoz vinni. Ezért a beteget vagy egyáltalán nem látja a háziorvos, vagy ha meg is kapja a beutalót, nem várja ki az előjegyzéses vizsgálati időt. Tehát a betegutat lerövidíti, és kerüli a programozott ellátást. Mindkét esetben az a végeredmény, hogy a páciens kényszerűségből a sürgősségi  utat keresi fel, ráadásul már nagyon rossz állapotban.

Ez több szempontból is aggályos. Egyrészt, mint minden rendszernek, úgy a kórház különböző osztályainak adott a maximális terhelhetősége. Ha például a napi negyven beteg helyett hatvanat kell ellátni, akkor ezt tárgyi, és személyi feltételekkel egyaránt nehéz győzni. Így több a hibalehetőség is, kevesebb figyelem jut a betegre. Ráadásul romlik a költséghatékonyság. Amikor egy betegre elegendő idő jut, akkor jól feltett kérdésekkel méregdrága vizsgálatokat lehet megtakarítani. Ez nem csak anyagilag fontos, hanem a beteg helyzetét is javítja, egyszerűbbé teszi. Másrészt minél előrehaladottabb állapotban kerül orvoshoz a beteg, annál hosszabb a gyógyulás is. A szerencsétlen tendenciának beláthatatlan a következménye, jó lenne kedvező irányba fordítani. Ezért a beteg is akkor járna jobban, ha sikerülne időben orvoshoz mennie, és az ellátása is tervezett lenne.

Délelőtt és kora este van a csúcsforgalom

Felméréseket végzett a megyei kórház arra vonatkozóan, hogy a sürgősségi osztályon vannak-e kiemelkedően zsúfolt időszakok. Mint kiderült, hét végén akár több mint száz beteget is el kell látniuk. Erre próbálnak megerősített létszámmal készülni. Azonban a napszakok között is szembetűnő eltérések vannak. A délelőtti és a kora esti órák a legleterheltebbek. Mivel pedig ez rendszeresen tapasztalható, ezért arra utal, hogy valóban a betegek kényszerű időbeosztása befolyásolja, hogy mikor mennek a sürgősségi osztályra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!