Közélet

2008.01.28. 09:30

Bezár az ebmennyország?

Az önkormányzat beperelését fontolgatja az a tiszaugi nő, aki ellen befogadott kutyái miatt, aláírásgyűjtésbe kezdtek szomszédai.

Sz.A.

Két közvetlen szomszédja tavaly október 8-án tett bejelentést a tiszaugi jegyzőnél Tóvízi Mária ellen. Indoklásuk szerint: képtelenek elviselni az asszony tizenhat kutyájának folytonos ugatását. A bejelentéssel egyidőben aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a „kutyamenhely” haladéktalan felszámolásáért. A beadványt tizennégy környékbeli, köztük Sinka Ferenc Márton polgármester (akkor még alpolgármester) látta el kézjegyével. Az asszony szerint a nála vendégeskedő ebek egytől egyig a tiszaugi önkormányzat kutyái. Sőt, többségük a polgármesteri hivatal közvetítésével került hozzá.

Tóvízi Mária 1991-ben tért haza Ausztiából, és vásárolta meg Tiszaugon a Rákóczi utca 64. szám alatti üres telket, ahová idővel takaros házat épített. A rossz sorsú kutyákkal akkor kezdett el törődni, amikor autójával együtt négy, rajongva szeretett uszkárját is ellopták. Ez néhány éve történt, azóta a gazdátlan, beteg ebeket hazaviszi. Pénz és fáradtságot nem kímélve gondoskodik az állatokról, gyógyíttatja azokat. Jelenleg tizenhat eb élvezi gazdája gondoskodó szeretetét, és a Holt-Tiszáig lenyúló lejtős parton kialakított tágas, tiszta kennelek kényelmét.

Volt úgy, hogy negyven kutya népesítette be udvarát. Amikor már nagyon elszaporodtak, osztrák és német lapokban meghirdette a fiatalabb ebeket, aztán rendre személyesen le is szállította az állatokat. Az évek során legalább kétszáz kutyát ajándékozott el ilyenformán, de egyikért sem kért pénzt. Örült, hogy szeretett négylábúi jó helyre, gondoskodó gazdikhoz kerültek. Mostanra elfogyott az Ausztiából hozott vagyon, így az ebek jövője is bizonytalan.  Márpedig az a véget jelentené Tóvízi Mária számára. Mindezt tetézte a hír, hogy két szomszédja bejelentést tett ellene a polgármesteri hivatalban.

Tombácz Ferenc jegyző csütörtök reggelre kérette be a hivatalba Tóvízi Máriát, aki Siglinde Wagner-Krämer német állatvédő társaságában jelent meg a jegyző irodájában. A bejelentést tevők és az aláírók közül senki sem ment el a meghallgatásra. A jegyző bevezetőjében leszögezte: minden bejelentést hivatalból köteles kivizsgálni. Biztosította Tóvízi Máriát, hogy mindenben a törvényeknek és a hatályos jogszabályoknak megfelelően fog eljárni. Ismertette a szükséges tudnivalókat, aztán rátért a bonyolultnak tűnő ügy kibogozásához. Hangsúlyozta: nem szabálysértési eljárásról van szó. Ám ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzon, tisztán kell látnia az esetet.

Először is azt próbálta kideríteni, hogy a Tóvízi Mária udvarát benépesítő ebek állatpanzió vagy kutyamenhely lakói. (Úgy a panzió, mint a menhely működtetése engedélyhez kötött. – a szerk.) Az asszony mindkét megnevezés ellen tiltakozott.

Kijelentette: ő kizárólag menedéket nyújt a gazdátlan, kivert állatoknak, ezért ketrecei, kenneljei nem minősíthetők se panziónak, se hivatalos kutyamenhelynek. Cáfolta továbbá, hogy a kutyák bármelyike is a sajátja lenne, dacára, hogy az oltási papírokon tulajdonosként az ő neve van feltüntetve. – Az ebek egytől-egyig Tiszaug község tulajdonát képezik – állította. Hozzátette: a kutyákról való gondoskodás jogi értelemben nem tekinthető tevékenységnek, egyszerűen humánus cselekedet. Mivel az állatokat könyörületből fogadta be, az önkormányzat állattartási rendeletének betartását sem tartja kötelező érvényűnek önmagára nézve.

– Az önkormányzat feladata volna a gazdátlan, kóbor ebek befogása és megfelelő elhelyezése egy erre a célra alkalmas gyepmesteri telepen. Mivel a község nem tesz eleget ennek a kötelezettségének, ráadásul nemhogy segítené, inkább nehezíti az életemet, az önkormányzat beperelésén gondolkodom. Ám addig is az ebeket nagyon szívesen átadom a községnek. Hiszen az állatok többsége a polgármesteri hivatal közvetítésével került hozzám. Volt olyan eset, amikor egyszerre tizenkét kutyát küldtek – mondta az asszony. Végezetül Tóvízi Mária annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a feljelentés voltaképpen nem is a kutyák, hanem az ő személye ellen irányul.

Pénteken a jegyző helyszíni szemlét tartott az osztrák-magyar állampolgárságú nő udvarán. Arról kívánt meggyőződni, valóban megfelelőek-e a kutyák életkörülményei. A törvényesség ugi őre elmondta: az ügy alapos kivizsgálása akár több hétig eltarthat. Döntését csak a megfelelő információk birtokában hozza majd meg.

A kutyák sorsa addig is bizonytalan, hiszen pártfogójuknak, Tóvízi Máriának – mint többször hangsúlyozta – mára elfogyott a pénze. De elfogyott a kutyák tápláléka is. – Ha nem érkezik sürgős segítség, valóban kénytelen leszek szélnek ereszteni kedvenceimet. S akkor – tetszik, nem tetszik – tényleg a község lesz kénytelen átvenni a dolgok irányítását – mondta az asszony.

Címkék#Állati

Ezek is érdekelhetik