Közélet

2007.12.13. 09:46

Sietős a boldogító igen

Egy hónapja annak, hogy megnyitották a jövő évi esküvői időpont előjegyzési könyvet a kecskeméti városházán. Jobb, ha minél előbb jelentkezik az, aki tuti időpontban szeretne házasodni.

M.A.

A kecskeméti anyakönyvi - és hagyatéki csoport ajtaja november közepe óta egyre gyakrabban nyílik-csukódik. Kerek egy hónapja, hogy már lehet jelentkezni a jövő évi esküvők időpontjára. A konkrét tervekkel rendelkező házasulandók már az első napokon megjelentek a hivatalban.

– Úgy négy-öt éve hoztuk előre az esküvői bejelentkezés időpontját november közepére - mondja dr. Bercsényiné Földházi Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal anyakönyvi-hagyatéki csoportjának vezetője. - Azt megelőzően mindig csak január elsejétől nyitottuk meg az előjegyzési könyvet, de mivel igény mutatkozott rá, így előrehoztuk a dátumot. Egyre többen vannak azok, akik már 8-9 hónappal a tervezett esküvőjük előtt szeretnének biztosak lenni a az időpontban, és arra a napra lefoglalni a kiválasztott éttermet, zenekart, egyebeket.

Az elmúlt harminc napban 171 pár jelentkezett be házasságkötési időpontra. Ez tízzel több, mint az előző év hasonló időszakában volt. Összehasonlítva az idei esztendővel, úgy tűnik, hogy jövőre többen választják a májust a házasságkötéshez. Az is szokatlan, hogy már most tizenegy pár jelentkezett be szeptember hatodikára. Ilyenkor ugyanis még lényegesen kevesebben szoktak szeptemberre jelentkezni. Elsőként inkább a nyári hónapok, a júliusi és augusztusi időpontok telnek be a könyvben.

Az esküvők számát tekintve egyébként az idei év nem volt igazán kiemelkedő. Eddig összesen 492 esküvőt tartottak a városházán. Igaz, még van két hétvége karácsonyig, és a a két ünnep között is előfordul, hogy "beesnek" házasulandók.

– Eddig majdnem százzal kevesebb az idén a házasságkötések száma, mint tavaly - folytatja a csoportvezető. - Igaz, ebben az évben viszonylag nagy számú volt a visszalépés is. Huszonkilenc esetben mondták le az esküvőt valamilyen okból. A lemondásoknak egyébként különböző oka lehet. Van, hogy sajnálatos haláleset, egyéb családi probléma, esetleg külföldi munka miatt mondják le az esküvőt. Az jóval ritkább, hogy valamelyik fél a házasságkötés előtt pár héttel meghátrálna az igen kimondása elől.  A kecskeméti városházán szombatonként reggel nyolctól egészen este fél nyolcig lehet időpontot választani a házasságkötésre. A patinás díszterem igen népszerű, e miatt távolabbról érkező párok is szívesen választják. Azt azonban az időpont választásnál  érdemes figyelembe venni, hogy a díszterem csak fél tizenkettőtől áll a házasulandók rendelkezésére.

Mint megtudtuk, a polgári esküvőn igényelhető szolgáltatások repertoárja is széles: az élő orgonazenétől a szülőköszöntésig, a pezsgős koccintástól a versmondásig vagy egyéb műsorszámig, sokminden rendelhető. Ki-ki választhat elképzelése, stílusa, és anyagi lehetőségei szerint.  


Házasságkötések számának alakulása a kecskeméti városházán:

Év/Házasságkötések száma

2000./ 619

2001./ 557

2002./ 595

2003./ 620

2004./ 609

2005./ 546

2006./ 624

2007-ben a mai napig/492

* Forrás: polgármesteri hivatal


Kapcsolódó cikk:
Beugrásra van-e mód?

2000./ 619

2001./ 557

2002./ 595

2003./ 620

2004./ 609

2005./ 546

2006./ 624

2007-ben a mai napig/492

* Forrás: polgármesteri hivatal -->

Címkék#Egyéb

Ezek is érdekelhetik