Közélet

2007.12.29. 09:42

Hatvanból lett tizenkilenc

Minden városrészben, lakókörzetben legyen egy központi játszótér. Ezt az elképzelést szeretné megvalósítani jövőre Kecskemét önkormányzata.

T. V.

Az elavult, balesetveszélyes játszóterek számtalan fejtörtést adtak az elmúlt években az önkormányzatoknak. Kecskemét sem volt kivétel. Idén a meglévő hatvan játszótérből negyvenötöt el kellett bontani. Ezt követően, év végéig négyet sikerült újjáépíteni, mégpedig a Mészáros Lázár téren, az Akadémia körút – Hitel utca – Világ utca közparkban, a Kiskert téren valamint a hetényi művelődési ház udvarán. A bontás és a négy játszótér építése mintegy 23 millió forintjába került a városnak. Így a korábbi hatvan helyett most 19 játszótere van a megyszékhelynek.

Az építést jövőre folytatni kell, mégpedig tervszerűen. Az erről szóló koncepciót a legutóbbi közgyűlésen fogadta el a város képviselő-testülete. Ebben szerepel: a cél az, hogy minden városrészben, lakókörzetben legyen egy jól felszerelt, nagyobb központi játszótér, ivókúttal, padokkal, kerékpártárolóval, megfelelő közvilágítással. E mellett az egyes lakótömbökben kisebb tereket alakítanának ki, főként ott, ahol a lakóközösségek ilyen igényüket jelezték az önkormányzatnak. Valószínűsíthető egyébként, hogy az elbontott 45 játszótér helyett elegendő lesz csak huszat építeni.

Cél az is, hogy a játszóeszközök funkció, forma és színvilág tekintetében minél változatosabbak legyenek. Ezen kívül szintén gondoskodni kell a játszóterek védelméről. Az újjáépítés ütemezését az önkormányzat egyrészt a beérkező igényektől, másrészt at anyagi lehetőségektől teszi függővé. Év végéig 14 helyszínről érkezett igény az önkormányzathoz többek között új játszótér építésére, a meglévő felújítására, bővítésére, vagy kerítésépítésre. Mindez összesen közel hetvenmillió forintba kerül majd.

Ezek is érdekelhetik