Közélet

2007.09.20. 09:02

Zuschlag-sztori: jelen és múlt - Részletes beszámoló az ügyről

Bilincsben hozták ki tegnap a Kecskeméti Városi Ügyészség épületéből Zuschlag Jánost. A kiskunhalasi szocialista politikust őrizetbe vették, és rendőrautóval a megyei főkapitányság hatodik emeleti fogdájára szállították. Egymaga került egy kétszemélyes zárkába.

N. N. M.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Egyedül
[/caption]Eredetileg csupán egy újabb kihallgatásra érkezett ügyvédjével tegnap reggel Kecskemétre az egykori országgyűlési képviselő, akit különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítanak. Az ügyészség előtt álló újságírók azonban már sejtették, hogy valami készül, amikor a kihallgatás megkezdése után egy járőrautó tolatott be két rendőrrel a Mátyási utcai épület udvarába.




Aztán kicsit később még két rendőr érkezett, majd kisvártatva felemelkedett a zsalus garázsajtó, és kigördült az utcára a rendőrautó: a négy rendőr ült benne, és hátul középen a megbilincselt halasi politikus. Mögöttük egy másik autóval a kecskeméti ügyészek. A Batthyány utcai rendőrségi székházhoz hajtottak, és felkísérték a fogdába Zuschlagot.




Milyen pozíciókat tölt be?

Zuschlag János, aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról (miután a holokauszttal viccelődött), jelenleg

1. Az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnöke,

2. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja,

3. Kiskunhalasi önkormányzati képviselő,

4. Az MSZP kiskunhalasi szervezetének elnöke.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Társaságban 1
[/caption]– A kihallgatáson közöltük vele, hogy a terhére rótt bűncselekményt az ügyészség gyanúja szerint

„A nyomozás eddigi adatai szerint Z. János egyértelműen gyanúsítható azzal, hogy utasításokat adott az érintett egyesületek és alapítványok munkatársainak.”
bűnszervezetben követte el – nyilatkozta utóbb dr. Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes. – Így a várható büntetés is jelentősebb: öt és húsz év szabadságvesztés között mozog, ha a bíróságon bebizonyosodik a gyanúsított bűnössége. Mivel mostantól nem zárható ki annak veszélye, hogy elszökik, elrejtőzik, valamint, hogy meghiúsítja az eljárást, ezért őrizetbe vettük Z. Jánost. Ez ellen ő és ügyvédje is panaszt tett.


Ami tegnap történt, az csattanós ügyészi válasznak tekinthető azokra a kijelentésekre, amiket Zuschlag János néhány napja budapesti újságírók előtt tett. Arról beszélt, hogy nincs Zuschlag-ügy, nincs bűncselekmény – úgy kell felfogni a nyomozást, mint amikor egy cégnél az APEH a számlákat ellenőrzi.
Tény: meglehetősen hosszú út vezetett a nyomozás elrendelésétől a tegnapi kényszerintézkedésig. A Zuschlag-ügyet – mint annak idején beszámoltunk róla – 2005 nyarán a Kiskunhalasi Városi Ügyészség rutinellenőrzése indította el. A vádhatóság törvényességi felügyeleti vizsgálatot végzett a városban és környékén bejegyzett, valamint ott működő alapítványoknál. Sok esetben egyáltalán nem találtak könyvelést, máshol meg hiányos volt az adminisztráció. Arra utaló adatot is találtak, hogy néhány helyen követhetetlen az egyébként jogszerűen kapott pályázati pénzek útja, illetve nem megfelelő módon használták fel a forrásokat. Az ügyészek szerint Zuschlag és hat társa az alapítványok és egyesületek révén jutott pályázati pénzhez, amiből több mint 50 millió forint kézen-közön eltűnt. Felhasználásával a mai napig nem tudtak elszámolni.


[caption id="" align="alignleft" width="200"] Társaságban 2
[/caption]Kezdetben a rendőrség nyomozott az ügyben, de mivel nem jutott dűlőre, idén januártól az ügyészség jár el. Jelenleg is körözik Zuschlag korábbi személyi titkárát, Lados Istvánt, és három kecskeméti ügyész (köztük van a városi vezetőügyész-helyettes is) teljes munkaidejét kitöltik a kihallgatások. Ezek néhány hete már államtitkárokat is érintettek: járt a kecskeméti ügyészségen tanúként Baja Ferenc, Újhelyi István és Arató Gergely is, sőt utóbbi felesége, Kinisch Andrea fővárosi önkormányzati képviselő.
A megyei MSZP-vezetés holnap tűzi napirendre Márfai Péter, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének elnöke a Magyar Távirati Iroda megkeresésére így nyilatkozott:

– Zuschlag János hónapokkal ezelőtt MTI-közleményben bejelentette, hogy mindennemű politikai tevékenységét felfüggeszti. Folyamatban van párttisztségeinek részben megszűnése, részben pedig abból való visszalépése, illetve a párttagságának a felfüggesztése. Az ügyről a megyei elnökség pénteken tárgyal.

A tegnap őrizetbe vett Zuschlag János előzetes letartóztatásáról 72 órán belül dönt Szegeden egy nyomozási bíró. A mai vagy holnapi tárgyalásra rendőrségi autóval viszik a hírös városból a másik hírös városba a gyanúsítottat. Ha egyetért az ügyészekkel a nyomozási bíró, első körben harminc napot tölt majd előzetes letartóztatásban a politikus. Ez többször is meghosszabbítható, sőt akár a jogerős ítéletig is fenntartható.

Kiket gyanúsítanak még az ügyben?

Gyanúsítottként szerepal Katus Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, Weiszenberger László, halasi MSZP-s önkormányzati képviselő, volt kistérségi menedzser, Lados István, Zuschlag korábbi személyi titkára, valamint Krausz Csaba újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is.

– Zuschlag János hónapokkal ezelőtt MTI-közleményben bejelentette, hogy mindennemű politikai tevékenységét felfüggeszti. Folyamatban van párttisztségeinek részben megszűnése, részben pedig abból való visszalépése, illetve a párttagságának a felfüggesztése. Az ügyről a megyei elnökség pénteken tárgyal. Milyen pozíciókat tölt be? Zuschlag János, aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról (miután a holokauszttal viccelődött), jelenleg

1. Az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnöke,

2. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja,

3. Kiskunhalasi önkormányzati képviselő,

4. Az MSZP kiskunhalasi szervezetének elnöke. Kiket gyanúsítanak még az ügyben? Gyanúsítottként szerepal Katus Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, Weiszenberger László, halasi MSZP-s önkormányzati képviselő, volt kistérségi menedzser, Lados István, Zuschlag korábbi személyi titkára, valamint Krausz Csaba újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is. „A nyomozás eddigi adatai szerint Z. János egyértelműen gyanúsítható azzal, hogy utasításokat adott az érintett egyesületek és alapítványok munkatársainak.” Egyedül Társaságban 1 Társaságban 2 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!