Közélet

2007.08.19. 10:37

Vizitdíj: A kórház is mondhat nemet

Nem az állam, hanem a kórház jár rosszul, ha a beteg nem fizeti ki a vizitdíjat. Igaz, ez rá nézve is következményekkel jár, hiszen ha mégis ellátják, akkor már a költségek harminc százalékát számlázzák le neki.

T. V.

Bár jó néhány hónap eltelt a vizitdíj bevezetése óta, sok beteg mindmáig felháborítónak tartja, hiszen úgy érzi: ez nem volt része az állammal kötött egyezségének. Előfordul az is, hogy a páciens egyszerűen megtagadja a vizitdíj befizetését. A kecskeméti megyei kórházat arról kérdeztük, hogy mi történik ilyen esetben.

Szajki Károly orvos igazgató lapunknak elmondta: az intézményükben elvétve történik ilyen. Ha mégis bekövetkezik, akkor vagy azért, mert a betegnek tényleg nincs pénze, vagy pedig az elv miatt. A szabályozás szerint a kórház ilyen esetben nem köteles ellátni a beteget, feltéve ha nem sürgősségi ellátásról van szó. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásért eleve nem kell vizitdíjat fizetni. A megyei kórházban azonban nem tagadják meg a beteg ellátását akkor sem, ha nem fizet, hiszen az orvosi esküt fontosabb szempontnak tartják. Ilyenkor a beteggel aláíratnak egy nyilatkozatot. A gondot az okozza, hogy ha nem fizetett vizitdíjat, akkor a számítógépes rendszerbe sem vezethetik fel. Ennek – a betegre nézve – az a következménye, hogy nem kaphat dokumentációt. A kórházra nézve viszont azzal jár, hogy az ilyen ellátásért egyetlen fillért sem kap az egészségbiztosítótól. Tehát nem az állam károsul, hanem a kórház.

Mint kiderült, a beteg más szempontból is rosszul járhat, hiszen így a kórház leszámlázza neki az ellátás költségeinek harminc százalékát ugyanúgy, mintha a betegnek nem volna tajkártyája. Ezt a pénzt be is hajthatják, ezzel a tevékenységgel külön céget bíztak meg. A baj az, hogy ha be is folyik az összeg, az még mindig hetven százalékkal kevesebb, mint amennyibe az ellátás valójában került.

Szajki Károly hangsúlyozta: náluk a vizitdíj megtagadása olyan ritkán fordul elő, hogy erről bármiféle összegzést legfeljebb év végén érdemes készíteniük. Ami pedig a behajtó céget illeti, annak sokkal inkább a kórházban ellátott, majd fizetés nélkül távozó külföldiekkel van feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!