Közélet

2007.05.30. 10:54

És akinek infarktusa van?

Sokan megkerülik a háziorvost, egyenesen a sürgősségre mennek, ahol inkább kifizetik az ezer forintot. Így most már ott is tumultus van. Öt-hat hordágy a folyosón, meg még vagy húsz várakozó beteg a székeken. Így néz ki ügyeleti időben a kecskeméti megyei kórház sürgősségi betegellátó osztálya (SBO).

T. V.

Az esetek jórésze olyan, amivel háziorvoshoz kellett volna menni, ám a beteg úgy gondolja, hogy inkább kifizeti az ezer forintot, és az alapellátást megkerülve, egyenesen idejön. Így nem kell hiányoznia a munkahelyéről, és talán várakoznia sem kell annyit. Ami persze tévedés, hiszen egyre többen gondolkodnak így, ezért a sürgősségen is egyre hosszabb a várakozási idő. Közben pedig felvetődik annak a veszélye, hogy aki valóban gyors ellátásra szorul, az túl későn kerül az orvos elé.

- Mindez, sajnos így van - ismerte el Szajki Károly, a kórház orvos-igazgatója. - Abból kell kiindulni, hogy a kórházat érintő változások részeként és a volt Repülőkórház megszűnésével nagyobb lett az ellátási területünk. Most már ide tartozik Ballószög, Kunszentmiklós, valamint a széchenyivárosi családorvosi körzetek. Az utóbbi hónapokban valóban az lett a gyakorlat, hogy beutaló nélkül jönnek a betegek, lerövidítik az utat, megkerülve a családorvost.

Az is előfordul, hogy elhanyagolt esetek érkeznek a sürgősségre, van olyan, aki több hónapos panaszt halogatott, és végül a sürgősséget látta a legalkalmasabb helynek. Sajnos, azt kell mondanom, hogy sokan visszaélnek vele, miszerint a sürgősségről senkit nem lehet elküldeni. Kritikusak a munkaszüneti napok, de főként az azt megelőző és azt azt követő nap. Ilyen időszakokat vizsgáltam, és kiderült, hogy néha nem kevesebb, mint hetven beteget látott el az SBO 24 óra alatt. Az elvárható egyébként 30-40 eset volna. A sürgősséget így felkeresők jelentős aránya egyáltalán nem sürgősségi eset. Volt olyan betegünk, aki azért jött be, mert hosszabb ideig ült törökülésben, elzsibbadtak a lábai és ettől megijedt.

Egy másik beteg több hetes panasszal sem ment orvoshoz, ám hét vége előtt menőt hívott, behozták, több soron megvizsgálták, ám a zárójelentést meg sem várva a saját lábán távozott, mondván: neki erre nincs ideje. Holott a sürgősségi osztály a valóban sürgős eseteké kell, hogy legyen. Ilyen például a szívinfarktus vagy a gyomorvérzés, nem pedig a nátha.

Összefogtak a háziorvosokkal

Mivel a sürgősségen kialakult helyzeten valahogyan változtatni kell, ezért a kecskeméti ÁNTSZ koordinálásával összefogott a megyei kórház és az alapellátás. Egy fordulóban már tárgyaltak, és június 5-én újabb megbeszélés lesz. A cél, hogy minden beteg a megfelelő helyen és időben kérje és kapja az ellátást. Amihez persze a beteg együttműködése is kellene.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!