Közélet

2006.10.12. 10:06

Havi kétmillióval olcsóbb a kecskeméti önkormányzat

Összehasonlítva a többi megyei jogú várossal, Kecskemét nincs rossz helyzetben, ám elsősorban a működésben vannak gondok - mondta dr. Zombor Gábor polgármester a tegnapi alakuló ülésen. Programjában konszenzusos politikát hirdetett meg.

-

Tegnap tartotta alakuló ülését az új kecskeméti képviselő-testület. Az előzetes várakozásoknak megfelelően alakultak az alpolgármesteri helyek.

A titkos szavazáson dr. Iványosi-Szabó András (Fidesz) 18 igen szavazatot kapott. Ő lesz a polgármester első számú helyettese, ezen kívül pedig a regionalitással, környezetvédelemmel és környezetgazdálkodással foglalkozik.

Dr. Sárközy István (Fidesz), a másik főállású alpolgármester, aki 25 igen szavazatot kapott. Az ő feladata az önkormányzati intézmények felügyelete.

A legtöbb, 28 szavazatot társadalmi megbízatású alpolgármesterként Sipos László (Fidesz) kapta, aki a városüzemeltetésért lesz felelős.

A korábbi tizenegy bizottság helyett csak kilenc lett, kettőt beolvasztottak. Öt bizottság elnöki székét birtokolja a várost vezető Fidesz, négyét pedig az ellenzék. Szintén változás, hogy a bizottságoknak nem csak elnökei, hanem társelnökei is vannak.

Míg korábban három tanácsnoka volt a testületnek, most mindössze egy van, mégpedig dr. Brúszel László (MSZP) személyében. Ő városfejlesztési és közbeszerzési tanácsnok, tehát a vállakozói tőke bevonásával, az önkormányzat saját cégeinek működtetésével, a gazdasági programmal kapcsolatos feladatok tartoznak hozzá, illetve ő felügyeli a közbeszerzéseket.

A kevesebb bizottság, alpolgármesteri és tanácsnoki szék havonta mintegy kétmillió forint megtakarítást jelent. Szintén takarékoskodnak azzal, hogy az új polgármester a neki járó költségátalányra nem tart igényt, és a képviselőknek adandó különböző tiszteletdíjak, járandóságok sem érik el a törvényi maximumot.

Dr. Zombor Gábor polgármester tegnap ismertette a programját is. Mint mondta, a néhány nappal ezelőtti átadás-átvételen kiderült: Kecskemét a többi megyei jogú városhoz hasonlítva nincs rossz helyzetben, de vannak problémák, elsősorban a működésben. Többet költünk, mint amennyi a bevételünk - összegezte a helyzetet. Ezért eleme a programnak a takarékosság.

Ugyanakkor konszenzusos politikát hirdetett meg. A megegyezésre azért van szükség, mert mindennél fontosabb, hogy a város nyertes legyen az uniós pénzekért folyó versenyfutásban. Mint mondta, a megkezdett beruházásokat be kell fejezni, azokat a politikai érdekek nem árnyékolhatják be. 

A polgármester beszélt arról, hogy hamarosan létrehozza a Kecskeméti Fejlesztési Tanácsot. Az új grémiumnak akár húsz tagja is lehet. Döntési jogköre nem volna, ám véleményezné a tervezett fejlesztési elképzeléseket. Ez utóbbiak már a tanács álláspontjával alátámasztva kerülnének a képviselő-testület elé. A tanácsnak tagjai lennének a kamarák képviselői, vállalkozók, az akadémia képviselője és természetesen politikusok. Utóbbiaknál alapelv, hogy Kecskemét összes parlamenti képviselője legyen tagja a grémiumnak, és a nagy politikai pártok ugyanannyi tagot delegáljanak, hiszen ahogy a képviselő-testületben, úgy a fejlesztési tanácsban is politikai konszezusnak kell lennie.

Jövő hét végére készül el egy úgynevezett Fehér Könyv, amely tényszerűen, minden külön kommentár nélkül, és érzelem-mentesen foglalja össze Kecskemét helyzetét, állapotát. A kiadvány nyilvános lesz.

A korábbiaktól eltérően nincs külön egészségügyért és külön gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. Dr. Zombor Gábor mindkét területet megtartja a saját hatáskörében.

A korábbiaktól eltérően nincs külön egészségügyért és külön gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. Dr. Zombor Gábor mindkét területet megtartja a saját hatáskörében. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!