Közélet

2006.06.13. 19:32

Egyre nagyobb a megfigyelési zóna - elkeseredett termelők Bócsán

A madárinfluenza miatt kiterjesztett megfigyelési zónák nagy port kavarnak az állattartók körében. Majdnem száz termelő jött össze és kért sajtónyilvánosságot kedden Bócsán, hogy mentsék a menthetőt. Kiskunfélegyháza, Bugac és Bócsa egy részét megfigyelési körzetté nyilvánították. Ha nem szállíthatják ki a gazdák az állatokat, akkor azok rövid időn belül, madárvész nélkül is elpusztulnak.

Pulai Sára

A bócsai polgármesteri hivatal kedden a megyei állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás igazgató főállatorvosától dr. Molnár Zoltántól megkapta a határozatot, mely Kiskunfélegyháza, Bugac és Bócsa közigazgatási területének egy részét megfigyelési körzetté nyilvánította.

Ez azt jelenti, hogy a településekről tilos a szárnyasok, a tojás, a takarmány, és az alom szállítása. A termelők többsége kacsa és liba hízlalással foglalkozik. Ha az állatoknak a májuk meghízik, azonnal levágják és értékesítik őket. Ám ha a gazdák nem adhatják el a hízott madarakat, akkor azok rövid időn belül elhullanak. A termelőktől heti 12 ezer jószágot vinnének el a továbbfeldolgozók. Ha a körzet - melyben még nem találtak beteg szárnyast, csak megfigyelik azokat - zárlat alatt marad, a kacsák és a libák megdöglenek, maguktól is.

A környéken körülbelül 90 telep van. A termelők körében teljes az elkeseredettség.

Ezek is érdekelhetik