Kék hírek, bulvár

2015.09.24. 13:35

Már többször riasztották a magyar Gripeneket orosz gépek miatt

A németországi vezetési pontról akkor emelik a levegőbe a készültségi vadászgépeket, ha a radarok által észlelt repülőgépek valamilyen okból nem felelnek meg a biztonsági kritériumoknak.

H. I.

Amióta szeptember 1-jén szolgálatba álltak a baltikumi légtér védelmére, és néhány nap elteltével el kellett fogniuk egy orosz An-26-os szállítógépet, a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeit már többször riasztották a NATO-elöljárók – értesült a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet a litván védelmi minisztériumra és a Postimees észt lapra hivatkozva  közölte, hogy különböző időpontokban sor került egy An-12-es szállítógép és egy Szu-27-es vadászgép illetve több Il-38-as tengerészeti járőrgép elfogására és azonosítására. Legutóbb hétfőn kaptak éles riasztást a magyar pilóták, akkor a Kauno diena litván lap értesülése szerint egy Oroszországból a kalinyingrádi exklávéba tartó Il-20-as elektronikai felderítő gépet kellett azonosítaniuk Gripenjeikkel a magyar pilótáknak.

A németországi vezetési pontról akkor emelik a levegőbe a készültségi vadászgépeket, ha a radarok által észlelt repülőgépek valamilyen okból nem felelnek meg a biztonsági kritériumoknak. Az orosz katonai gépek esetében ez repülési terv hiányát, a válaszjeladó használatának mellőzését vagy az illetékes légi irányítással való rádiókommunikáció elmulasztását, illetve ezek valamely kombinációját jelenti - írta a Magyar Nemzet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!