Kék hírek, bulvár

2015.04.22. 10:59

Parfümmel csaltak el 1,5 milliárdot a bűnszervezet tagjai

Papíron Amerikából Szlovákiába mentek a parfümök, valójában azonban Magyarországon árusították az illatszereket. A bűnszervezet másfél milliárd forintos kárt okozott a magyar költségvetésnek. A hét – köztük négy kiskőrösi – férfivel szemben most emelt vádat az ügyészség.

Zs. D.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy hét férfiből álló bűnszervezet ellen, akik 2009 és 2013 között az Egyesült Államokból – papíron Szlovákiába, de valójában hazánkba – illegálisan behozott parfümöket értékesítettek és ezzel a költségvetésnek 1,5 milliárd forint kárt okoztak.

Dr. Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője az ügyről elmondta, hogy a bűnszervezetet egy 41 éves budapesti férfi hozta létre 2009 második felében. A céljuk az volt, hogy az Egyesült Államokban – valójában nem működő szlovák, magyar és román cégek közbeiktatásával – eredeti parfümöket vesznek, azokat illegálisan Magyarországra hozzák és itt eladják, de az értékesítés után nem fizetnek áfát. A bűnszervezet működését a 41 éves férfi irányította. Ő koordinálta a beszerzést és az értékesítést, amihez biztosította a pénzügyi fedezetet. Az érintett cégekben azonban nem vállalt tisztséget. A bűntársak közül az egyik férfi a parfümök raktározásával és eladásával, egy másik vádlott a termékek szállításával foglalkozott. További négy kiskőrösi férfi pedig a valós tevékenységet leplező fiktív számlázásokban vett részt.

A bűnszervezet módszere az volt, hogy a tengerentúlon megvett parfümöket egy osztrák reptérre szállították, ahonnan szlovák cégek nevében, halasztott adófizetéssel adómentes importként szabad forgalomba helyezték azzal, hogy az áru csak Szlovákiában fog megjelenni és itt fogják utánuk az áfát bevallani és megfizetni. Valójában azonban számlázási trükkök bevetésével a parfümöket Ausztriából egy budapesti bérelt raktárba vitték és innen értékesítették a bűnszervezet vezetője által kiválasztott vevőkörnek. Az értékesítésről számlák nem készültek.

Az üzlet jól ment: a bűnszervezetnek a parfümök értékesítéséből több mint 6 milliárd forintos bevétele lett, ezt azonban a csalók eltitkolták az adóhatóság elől és 2009 szeptembere, valamint 2013 márciusa között nem vallották be a fizetendő áfát. A szervezetet vezető férfi összesen 860 000 darab parfümöt vásárolt az Egyesült Államokban és az áfa eltitkolásával mintegy 1,5 milliárd forinttal károsította meg a magyar költségvetést.

Az ügyészségi szóvivőtől megtudtuk: a nyomozás során sikerült a bűnszervezettől kis híján 100 ezer darab, 1 milliárd forint értékű parfümöt lefoglalni, amelyek elkobzását indítványozta a főügyészség. A vádlottak közül a bűnszervezetet irányító férfi előzetes letartóztatásban van, a többiek szabadlábon várják a tárgyalást. A főügyészség a vádlottakat bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, közokirat-hamisítással, magánokirat-hamisítással, illetve a számviteli rend megsértésével vádolja. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik