Kék hírek, bulvár

2014.10.08. 13:44

További börtönévek Stadlernek

Jogerősen két év tíz hónap börtönre ítélte Stadler Józsefet szerdán a Kecskeméti Törvényszék csődbűncselekmény miatt. A rossz egészségi állapotban lévő, volt akasztói vállalkozó még előző büntetését sem töltötte le.

H. I.

– Ha azt akarják, hogy ott benn haljak meg, akkor el kell engem ítélni. De szeretném, ha felmentenének – mondta megtörten, az utolsó szó jogán Stadler József a szerdai tárgyaláson. A 60 éves egykori akasztói vállalkozó bilincsben érkezett a Kecskeméti Törvényszékre: a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegéből szállították a tárgyalásra, Nagyfán tölti ugyanis 2011-ben kiszabott négy és fél éves büntetését. Stadlerre szinte rá se lehetett ismerni: nehezen, erőtlenül mozgott, láthatóan alig tartotta magát. Mint az a tárgyaláson is elhangzott, húsz kilót lefogyott különböző betegségei miatt.
 
Dr. Szörényi Mariann büntetőtanácsa – a korábbi elsőfokú döntést mindenben helybenhagyva – végül jogerősen két év tíz hónapra ítélte Stadlert, aki tehát további évekre rácsok mögött marad.
 
A mostani büntetőügyről korábban megírtuk: Stadler cége, a Stad-Ker Bt. ellen 2008-ban felszámolási eljárás indult. A cégnek nem Stadler volt az ügyvezetője, azonban valójában ő irányította azt. A Stad-Ker Bt. Dusnokon egy vendéglátóhelyet üzemeltetett, ami a felszámolási eljárás alatt is működött – a felszámoló tudta és engedélye nélkül. Ebből a gazdasági társaságnak bevétele származott és árukészletre is szert tett, amelyet a vádlott nem bocsátott a felszámoló rendelkezésére. A felszámolási eljárásban 92,9 millió forint hitelezői igényt jelentettek be.
 
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Stadler József ítélethirdetésre vár
[/caption]A másik vádpont szerint a vállalkozó egy takarékszövetkezettől jelzáloghitelt vett fel, a jelzáloggal lekötött árukészletet azonban elvonta. Ezzel fizetésképtelenséget idézett elő, így a felszámolási eljárásban bejelentett 265 millió forint hitelezői igény nagyobb részének a kielégítése meghiúsult. Tavaly szeptemberben a Kecskeméti Járásbíróság két rendbeli csődbűncselekmény miatt – mint visszaesőt – 2 év 10 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte Stadlert. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott és a védő pedig felmentésért fellebbezést jelentett be.
 
A másodfokú tárgyaláson Stadler József védője, dr. Balázs László Tibor ügyvéd elmondta: szerinte a járásbíróság nem derítette fel kellően a tényállást, és tévesek, helytelenek a levont következtetések is. Kifogásolta azt is, hogy elsőfokon mellőzte a bíróság a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői felelősségére, a vádlott tekintetében pedig a megbízás nélküli ügyvitelre vonatkozó bizonyítást. Dr. Szörényi Mariann tanácselnök viszont indoklásában kijelentette, a járásbíróság teljeskörűen feltárta a tényállást, minden bizonyítékot értékelt és maradéktalanul eleget tett indoklási kötelezettségének, így nem indokolt a hatályon kívül helyezés, sem a felmentés. Hangsúlyozta azt is: az ügyet nem a polgári jog, hanem a büntetőjog oldaláról kell megvizsgálni, és eszerint Stadler elkövette a csődbűncselekményt, hiszen ténylegesen ő rendelkezett a vagyonnal, amit elrejtett a felszámoló elől.
 
Nem először ítélték el
 
Stadler ellen először 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993-94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Ezt a döntést később megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásban Stadler végül négy és fél év fogházbüntetést kapott, 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult. 2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélték, ezt a büntetést tölti most.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!