Kék hírek, bulvár

2012.04.26. 17:57

Egyre több a fiatal bűnöző

Naponta több mint öt bűncselekmény – összesen 2039 – vált ismertté a halasi rendőrkapitányság illetékességi területén a múlt év során.

Tapodi Kálmán

Husti János alezredes, a halasi rendőrkapitányság vezetője a legutóbbi önkormányzati ülésen számolt be tevékenységükről. A statisztikákból kiderül, hogy a nyomozások során az elkövetők felét elfogták, ami ugyan visszaesés a korábbi évek eredményességéhez képest, de így is második helyezést jelent a kapitányságok közötti megyei összevetésben. A kapitány örömmel tájékoztatott arról, hogy rablások terén jelentős a csökkenés, mert a két évvel ezelőtti tizenhét eset tízre csökkent tavaly.

A bűncselekményt elkövetők között tovább csökkent a gyerekkorúak száma, ám a fiatalkorúaké 42 százalékos emelkedést mutat. Nem véletlen, hogy kiemelt szerepet szánnak a különböző bűnmegelőzési programoknak, melyek során több akciót szerveztek, így például feltérképezték az iskolakerülő diákokat, azok szokásait. Szoros az együttműködés az oktatási intézmények ifjúságvédelmi felelőseivel is, mert a cél közös: az elkövetővé vagy áldozattá válás megelőzése.

Eltűnés miatt a 2010. évi 158 eset helyett tavaly 239 esetben indítottak közigazgatás-hatósági eljárást. – A magas szám elsősorban a kunfehértói gyermekotthon lakóinak köszönhető – mondta el az önkormányzati ülésen Husti János, aki szinte már „név szerint ismeri” a hoszszabb-rövidebb időre, engedély nélkül eltávozó fiatalokat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A közelmúltban egy bemutatón is láthatták az érdeklődők, hogyan intézkednek egy balesetnél a halasi rendőrök
[/caption]

Az ittasan okozott balesetek száma az összes balesethez viszonyítva 10 százalékot tesz ki, de továbbra is jelentős problémát okoznak a közlekedésben az ittas járművezetők (164), így továbbra is cél az ittas járművezetés visszaszorítása.

A kapitányi beszámolóból az is kiderült, hogy fegyvertartási és viselési engedélyt nem vontak vissza múlt évben a kapitányság területén, ahol összesen 934 db sörétes és 892 db golyós vadászlőfegyvert tartanak nyilván.

Ezek is érdekelhetik