Kék hírek, bulvár

2011.06.28. 15:09

A buli után jön a dutyi?

Mindenki látott már ittas társaságot közterületen randalírozni, másokba belekötni. Bulizó fiatalokkal is előfordul, pedig akár csoportosan elkövetett garázdaságnak is minősülhet tettük, komoly büntetési tétellel.

Popovics Zsuzsanna

A napokban egy kecskeméti belvárosi utcában randalírozott néhány középiskolás diák, lecsillapításukhoz rendőri beavatkozásra volt szükség. Úgy ünnepelték a szünidő kezdetét, hogy felöntöttek a garatra, szórakozásból autókat rugdostak, összeszólalkoztak az álmukból felvert lakókkal.

A fiatalok gyakran nincsenek tisztában azzal, minek mi a következménye. Ha például buliból hazafelé egyikük megüt egy a hangoskodásuk miatt reklamáló járókelőt, amit a többiek tétlenül végignéznek, mindegyiküket felelősségre vonhatják.

– Mindez megelőzhető, ha az érintettek időben kapcsolnak, például tárcsázzák a 107-s segélyhívó számot, értesítve a rendőrségi ügyeletet – mutat rá Bozóné Soós Marianna alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa. – Ha csak hagyják történni a dolgokat, büntető feljelentés indulhat ellenük, például rongálás, garázdaság, netán testi sértés, vagy a közfeladatát ellátó személy elleni erőszak címén. Az eljárás végén komoly szankció alkalmazható a vétkezőkkel szemben. Ez lehet pénzbüntetés, de elzárás is.

Károkozás esetén a 20 ezer forintot meg nem haladó értéknél is elég súlyos a büntetés, ami fiatalkorú esetén lehet 1-től 30 napig terjedő elzárás, illetve pénzbírság, akár 150 ezer forintig terjedően. A közterületen elkövetett garázdaság mértékétől függően lehet szabálysértés, de bűntett is. Ha szándékos rongálást vagy testi sértést követnek el a „szórakozók”, szintén nem kerülhetik el a rendőrségi eljárást.

– Aki ilyen vagy hasonló szabálysértést korábban már elkövetett, szabálysértési őrizetbe is vehetik, ami akár 72 órás elzárással is járhat – folytatja a bűnmegelőzési főelőadó. – Fontos hangsúlyozni, hogy az intézkedő rendőrök sosem a fiatalok szórakozásának akarnak véget vetni, éppen hogy a fiatalok védelme, a lakosság nyugalma és a közterület rendjének fenntartása érdekében teszik a dolgukat.

A rendőrségi statisztikák szerint nem gyakori, csak szórványosan fordul elő, hogy nem bírnak magukkal az éjszakában szórakozó fiatalok és hatósági beavatkozásra van szükség. A szervezett bulikra – ballagási, érettségi bankett – egyáltalán nem jellemző a rendbontás, mivel azokon mindig vannak felügyelő szülők, pedagógusok, és a diákok hazaszállításáról is gondoskodnak a szervezők. A magánszervezésű bulikban inkább elvész a mérték és határ. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A felhőtlen jókedv, a felszabadult bulizás nem jár feltétlenül együtt a balhézással
[/caption]

– Leginkább azok a fiatalok szabadulnak el az ivós bulikban vagy akár egy osztálykiránduláson, akiket egyébként állandó szigorral és vasfegyelemmel „nevelnek” odahaza – osztja meg tapasztalatait egy középiskolai tanár. – A mértékkel való, kulturált szórakozásra is nevelni kell a gyerekeket, és a tinédzserkornál jóval hamarabb célszerű elkezdeni. Az a minimum, hogy felelőséggel legyenek egymás iránt, szándékosan ne okozzanak másnak kárt, továbbá baj esetén merjenek segítséget kérni a felnőttektől.

Alapdolgok bulizóknak, sértetteknek, szemtanúknak

– közterületen alkoholt fogyasztani tilos, 20 ezer forinttal bírságolható

– 18 éven aluli személy alkohollal nem szolgálható ki

– jogszerű rendőri intézkedésnek mindenki köteles magát alávetni, az engedetlenég pénzbírsággal sújtható

– baj esetén – bűncselekmények sértettjei, szemtanúi – a 107-es segélyhívón kérhetnek segítséget

Popovics Zsuzsanna Alapdolgok bulizóknak, sértetteknek, szemtanúknak – közterületen alkoholt fogyasztani tilos, 20 ezer forinttal bírságolható

– 18 éven aluli személy alkohollal nem szolgálható ki

– jogszerű rendőri intézkedésnek mindenki köteles magát alávetni, az engedetlenég pénzbírsággal sújtható

– baj esetén – bűncselekmények sértettjei, szemtanúi – a 107-es segélyhívón kérhetnek segítséget

A felhőtlen jókedv, a felszabadult bulizás nem jár feltétlenül együtt a balhézással -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!