Kék hírek, bulvár

2011.02.03. 11:41

Halott barátja adatait használta a számlagyáros

Egy titokzatos Jimmy nevű személyre akarta kenni a balhét az a jánoshalmi férfi, aki apróhirdetések révén adta el fiktív számláit arra igényt tartó vállalkozóknak. T. Sándort pénzmosás miatt csütörtökön négy és fél év börtönre ítélte a megyei bíróság, de elrendelték korábbi egy-egy éves szabadságvesztése letöltését is. A vádlott mégis szabadlábra került.

H. I.

Az 50 éves „számlagyártó-kisiparos” a vádirat szerint 2005-ben indította be „vállalkozását”. Baranyai illetve Győr-Moson-Sopron megyei hirdetési újságokban adott fel apróhirdetéseket, a következő szöveggel: „Számlagondját vállalkozásának akár visszamenőleg is legálisan megoldjuk!”. A hirdetésre jelentkezőknek azonban hamis számlákat postázott, melyek mögött semmilyen tényleges munka vagy szolgáltatás nem volt. A számlák fiktív voltával a megrendelők is tisztában voltak.

A Vám- és Pénzügyőrség regionális nyomozóhivatala által lefolytatott nyomozás során összesen tizenhat olyan személy került elő, akiknek T. Sándor postázott házikészítésű okmányaiból. Akadt köztük tompai, kelebiai, alsónémedi, dombóvári, fonyódi, pápai, siklósi illetőségű vállalkozó is. Ők mindannyian vádlottak voltak a perben, hiszen a hamis számlák könyvelésükbe állításával különböző mértékű adócsalást és magánokirat-hamisítást követtek el.

Egy-egy számla ára általában a végösszeg 8-10 %-a volt, T. Sándor így összesen körülbelül 8,3 millió forintot keresett illegális tevékenységével. Egyébként igen óvatos volt: ügyfeleivel csak telefonon vagy e-mail-en érintkezett, és álnevet használt – egy elhunyt barátjának nevét. Az ő adatait felhasználva nyitott folyószámlát is egy takarékszövetkezetben, megrendelőivel ide utaltatta a hamis számlákért kért összeget. Volt olyan ügyfele is, aki közel 400 számlát rendelt tőle, de a legtöbb vádlott csak néhány darabot kért.

A nyomozás illetve a per során a legtöbb vádlott beismerő vallomást tett. A számlagyáros dr. Fodor Endre tanácselnök szerint különleges módon, rendkívül következetlenül védekezett. Az elején mindent tagadott, később részletes beismerő vallomást tett, ám azt visszavonta. Azt elismerte, hogy a hamis számlák előállításában részt vett, az apróhirdetéseket ő adta fel, és hogy tudott a bankszámláról - de állította, a folyószámlát nem ő nyitotta és használta. A bűncselekményekért a felelősséget részben egy titokzatos Jimmy nevű személyre hárította, vallomása szerint ő szervezte a számlagyárat. A bíró ugyanakkor kijelentette: „Jimmy” létezésére csak szórványos információk merültek fel, és nem tudott róla több releváns tanú sem.  

Dr. Fodor Endre bírói tanácsa T. Sándort végül pénzmosásárt, adócsalásért és magánokirat-hamisításért 4 és fél év börtönre és 1 millió forint pénzbüntetésre ítélte, vádlott-társai különböző mértékű felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kaptak. Mivel a számlagyárosnak régebbről csődbűntett és csalás miatt volt egy-egy év felfüggesztett börtöne, annak letöltését is elrendelte a bíróság.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért az ítélettel kapcsolatban. T. Sándor ugyanakkor szabadlábra került. Előzetesének megszüntetését neves ügyvédje, dr. Bárándy György indítványozta, és a tanácselnök ezt elfogadta. Fodor Endre indoklása szerint ugyanis a számlagyárosnál nem áll fenn a szökés-elrejtőzés és a bűnismétlés reális veszélye, illetve büntetése jelentős részét (2 év 3 hónapot) letöltötte az előzetesben.

H. I. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!