Kék hírek, bulvár

2011.01.31. 21:06

Zuschlag még nem szabadul, de a vagyona megmarad

A Szegedi Ítélőtábla két és fél évvel mérsékelve, hat év börtönre ítélte Zuschlag Jánost. A többi vádlott esetében is enyhítette az első fokon kiszabott büntetéseket.

Noszlopy N. Miklós

A szegedi bírák is úgy látták, hogy bűnszervezetet működtetett Zuschlag, így a büntetőtörvénykönyv szerint nem bocsátható feltételes szabadságra. Ugyanezt a törvényt egy másik paragrafusnál már nem alkalmazták ilyen szigorúan Szegeden. Ugyanis eltörölték az első fokú ítélet vagyonelkobzást elrendelő határozatát. Fodor Endre bíró tavaly márciusban úgy döntött, hogy a per hat vádlottja esetében – köztük volt Zuschlag is - alkalmazza a Btk.-nak azt a jogszabályát, miszerint „vagyonelkobzást kell elrendelni arra a vagyonra, amelyet az elkövető bűnszervezetben való részvétele ideje alatt szerzett”. Szegeden ezzel szemben úgy döntött hétfőn Maráz Vilmosné bírói tanácsa, hogy mellőzik az összes vádlott esetében a vagyonelkobzást. Eszerint Zuschlag édesanyja nevén lévő, 40-50 milliósra becsült szentendrei luxuslakás Zuschlagné tulajdona marad. A fia pedig továbbra is magáénak tudhatja majd az 50 milliós gödöllői építési telket, a nevén szereplő bankbetéteket és az autóját is.

A vádlottak a vád szerint civilszervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében közreműködtek . A pénzből időközben – eddig ismeretlen forrásból – Zuschlag János 50 milliót megtérített.

Zuschlagot jogerősen csalás, magánokirat-hamisítás, bűnpártolás bűntettében, illetve vétségében marasztalták el. Kunfehértói barátja, Katus Ferenc csalásban, magánokirat-hamisításban, bűnpártolásban lett elmarasztalva. Két évvel csökkentették első fokú büntetését, így 3 és fél évig lesz börtönben, és az ő vagyonát is meghagyták. A többi vádlott jogerősen 1 évtől 2 és fél évig terjedő szabadságvesztést, illetve néhányan pénzbüntetést kaptak. Zuschlag Jánost 2007 szeptemberében helyezték előzetes letartóztatásba, így büntetése hátralévő ideje 2 év 8 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!