Kék hírek, bulvár

2010.05.10. 09:09

Duplán utalt fizetést a BKV

Az index.hu információi szerint a 12 ezer dolgozó jelentős részének duplán utalta ki a munkabérét a BKV. Azt, hogy pontosan hány emberről van szó, nem tudni, a túlfizetés becslés szerint kétmilliárd forint lehet. Most a BKV levélben kuncsorog a dolgozóknál, küldjék vissza a pénzt. A dolgozók viszont megtehetik, hogy nem küldik, és akkor nagy baj lehet a likviditással.

index.hu

A májusban utalt áprilisi bért számos dolgozójának duplán utalta át a BKV. Nem váratlan 13. havi fizetésről van szó a BKV-nál, hanem „banki, informatikai hiba” lépett fel – tudta meg az index.hu. Egyelőre még senki sem tudja pontosan, hány dolgozót érint a probléma, de a 12 ezres létszámból több ezren is lehetnek.

Azok biztos nem érintettek, akik az OTP-nél, a Budapest Banknál vagy az MKB Banknál vezetik számlájukat. Miután 60 milliárd a BKV éves bérkerete, a havi bérek összege mintegy 5 milliárd forint. Érdekes, hogy a cégnél utólag tűnt fel, hogy körülbelül 7 milliárdot utaltak ki 5 helyett.

Az index.hu megtudta, hogy a hétvégén nagyon sok BKV-s dolgozó kapott emailt, amelyben tájékoztatják, hogy ne örüljön, mert „az április havi elutalt munkabérek, egyes letiltások és levonások egy része banki-informatikai hiba miatt kétszer került a bankok felé elküldésre”.

Egyben kérik a dolgozókat, hogy akinek a bankszámláján kétszer írták jóvá a fizetését, az szíveskedjen a túlfizetett összeget a BKV bankszámlájára visszautalni, vagy az Akácfa utcai főpénztárba befizetni.

Abban az esetben, ha téves átutalás visszautalása 2010. május 14-ig nem érkezik meg a BKV-hoz, a levél szerint a visszatérítésről a törvényeknek megfelelően intézkedik a cég.

A hírportál szerint ilyen esetekben a hibát elkövető munkáltató nem teheti meg azt, hogy egyszerűen nem utalja a következő havi fizetést júniusban, mondván, hogy azt az előző hónapban megkapta a munkavállaló, hanem csak a fizetés egyharmadát foghatja vissza.

Pontosan nem tudni, mekkora a túlfizetés, de becslés szerint elérheti a kétmilliárd forintot is. Ha a dolgozók nem lesznek könyörületesek a BKV-val, és úgy döntenek, hogy nem utalják vissza a pénzt – ezt egyébként megtehetik –, akkor a közlekedési társaságnak ez jelentős likviditási problémát jelenthet.

Ezek is érdekelhetik