Kék hírek, bulvár

2010.01.12. 18:43

Kommandós-akció a határon

Kommandósok részvételével korrupció-ellenes akciót hajtott végre a megyei rendőrség és a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség. A bevetés nem volt eredmény nélküli: több ott dolgozó határrendészt tetten is értek vesztegetés miatt – ugyanakkor az egyik rendészeti szakszervezet feljelentést tett az ügyben, véleményük szerint az akció megalázó volt az ellenőrzöttek számára.

Hraskó István

Az akció még tavaly, egész pontosan november 6-án kora reggel történt, a tompai közúti határátkelőnél. Mint azt Katus Károly, a határrendészeket tömörítő Rendészeti Védegylet elnöke a Petőfi Népe megkeresésére elmondta: egy bevetési egység korrupció gyanúja miatt ellenőrizte az éppen szolgálatot teljesítő határrendészeket.

– Tagjaink közül többen is megkerestek minket. Elmondták, hogy számukra nagyon megalázó és megszégyenítő volt az akció, mert a kommandósok géppisztolyt szegeztek rájuk, és a ruházatukat is átkutatták. Mindez pedig a határátlépésre várakozó civilek előtt zajlott le. Az érdekvédelmi szervezet feljelentést tett, a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt vizsgálatot indított ismeretlen tettes ellen.

Az ellenőrzés egyébként nem volt eredménytelen, hiszen a rajtaütés során két határrendésznél is találtak eurót (szolgálat közben az átkelőhely dolgozóinál csak minimális összegű forint lehet).

– Nem a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség kezdeményezte az akciót, csupán együttműködött a rendőrséggel. Az ügyészek részvételére ilyenkor például a gyanúsítottak helyszíni kihallgatása miatt van szükség – mondta el Szabó Ferenc, a megyei főügyészség helyettes vezetője.

Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtószóvivője lapunk kérdésére úgy nyilatkozott: - Konkrét gyanú miatt került sor az ellenőrzésre. Annak kezdetekor a határátkelőn ellenőrzés, ki- és belépő utasforgalom nem volt. Kiemelte az ügyszek jelenlétét, illetve azt, hogy civilek, az átkelőhöz érkező utasok az akcióból csak különböző felszerelésű rendőrök jelenlétét észlelhették.

TOVÁBBI RÉSZLETEK A SZERDAI PETŐFI NÉPÉBEN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!