Kék hírek, bulvár

2009.09.23. 16:17

Zuschlag-per: a hibás és hiányos pályázatok is nyertek

A mai tárgyalási napon tanúként hallgatták ki az Ifjúsági és Sportminisztérium által kiírt pályázatokat kezelő Mobilitás közhasznú társaság egykori pénzügyi ellenőrét is.

Hraskó István

A tanú elmondta: több vádiratban szereplő egyesület (Biztos Pont, Szövetség a Modern Magyarországért, Y-Generáció) támogatásának visszavonására tett javaslatot, mert benyújtott pályázataik sokszor hibásak és hiányosak volt, és a beszámolóikat csak nagy késésekkel küldték meg.

A tanú fenntartotta a nyomozás során tett vallomását is, melyben kijelentette: nem érti, hogy a fenti szervezeteknek kiutalt pályázati pénzeket az ifjúsági minisztérium miért nem vonta vissza, míg ez más egyesületeknél érdekes módon megtörtént, ha hiányosságokat tapasztaltak.

Ma az is elhangzott: a Lados István másodrendű vádlott által képviselt szervezetek Mesterházy Attilának címzett levélben kértek haladékokat a hiánypótlásokra, illetve kérvényezték, hogy ne kelljen visszafizetniük a kiutalt összegeket (Mesterházy a pályázatokról érdemi döntést hozó Gyermek- és Ifjúsági Alap tanácsának elnöke, emellett 2002-2004 között a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára volt).

A tanú kijelentette: példa nélküli volt az, hogy a Biztos Pont egy kategóriában három alkalommal is elnyert pályázati pénzt. Az Együtt a Dunántúlért elnevezésű nyári táborra 500, az Ezek vagyunk mi elnevezésű táborra 600, míg a Történelmi vándortúra elnevezésű nyári táborra 700 ezer forintot. Mindezt úgy, hogy a pályázatok hiányosak, a számlák hibásak voltak, a beszámolók pedig nagy késéssel érkeztek be. A tanú azt is furcsának találta, hogy az Y-Generáció szintén táboros pályázatánál a résztvevő gyerekek névsora csak A-tól K-ig terjedt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!