Kék hírek, bulvár

2008.07.02. 23:44

Eltemették a tragikus repülőbaleset egyik áldozatát

Eltemették a Fehérgyarmatnál lezuhant kiképző-repülőgép egyik pilótáját.

MTI

[caption id="" align="alignleft" width="225"] Ignácz Zoltán (†)
[/caption]Ignácz Zoltán főhadnagy, a Magyar Honvédség halottjának földi maradványait katonai tiszteletadással, görög katolikus egyházi szertartás keretében helyezték örök nyugalomra szerdán a rozsályi temetőben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település sírkertjében felravatalozott koporsót az elhunyt rokonai, barátai, bajtársai, a község lakói, illetve a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői vették körbe.

Részt vett a temetésen Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Tömböl László altábornagy, összhaderőnemi parancsnok és Palásti Ferenc dandártábornok, a Magyar Köztársaság elnökének szárnysegédje.

A tragikus körülmények között életét vesztő vadászpilóta katonai pályáját Pető István dandártábornok, a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka ismertette a temetésen, aki kiemelte: a Kanadában végzett főhadnagy az egyik legígéretesebb harci repülője volt az egységnek. Az 1976-ban született Ignácz Zoltán a nyíregyházi tanárképző főiskola elvégzése után lépett katonai pályára, 2002-től a határőrség, majd 2004-től a Magyar Honvédség állományának tagja volt, s képezték ki vadászpilótának.

Az egyházi szertartás végén a koporsót a pilótatársak vitték a rozsályi temető díszsírhelyére, s majd a honvédség díszalegységének sortüze mellett engedték le a sírba.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Janicsek András (†)
[/caption]A fehérgyarmati repülőbaleset másik áldozatának, Janicsek András alezredesnek a temetése később lesz Kecskeméten.

Az L39-es típusú Albatros repülőgép június 20-án, 12 óra előtt nem sokkal, kiképzőrepülés közben zuhant le a használaton kívüli fehérgyarmati repülőtér füves területére.

A kiképző-repülőgép lezuhanásának körülményeit vizsgáló bizottság eddig azt állapította meg, hogy a fekete doboz nem rögzített a gép rendellenes működésére utaló nyomot.

A légi baleset okának tisztázására indított eljárás a roncs vizsgálatával, illetve a repülés előkészítésének és végrehajtásának további elemzésével folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!