Hírek

2012.04.03. 16:58

Védett növények károsodtak a Bükkben egy tűzesetben

Védett növények sokasága semmisült meg, illetve károsodott abban a tűzben, amely március 26-án tombolt a Bükkben, a Nagymezőn, ahol két hektár erdő és 40 hektár gyep égett le - közölte a Bükki Nemzeti Park botanikai szakvéleményére támaszkodva a miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány Környezeti Tanácsadó Iroda az MTI-vel kedden.

Forrás: MTI

A tüzet követő helyszíni felmérés megállapította, hogy a területen a tavalyi száraz növényi anyag teljes egésze elégett.
A leégett területen 4 fokozottan védett, 62 védett és 25 lokális értékű növényfaj fordul elő. A védett növényfajok közül négynek kezdődött meg a virágzása: a hóvirág (Galanthus nivalis) a terület nagy részén teljes nyílásban volt; a farkasboroszlán (Daphne mezereum) a virágzás első felében járt; a nyugati csillagvirág (Scilla drunensis) a virágzás legelején tartott; a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) pedig bimbós állapotban volt. A földfelszín felett lévő védett cserjefajok közül a havasi ribiszke (Ribes alpinum) és a havasalji rózsa (Rosa pendulina) bokraiban már megindult a nedvkeringés és a rügyek duzzadtak, néhol kihajtás kezdetén, úgynevezett egérfüles állapotban voltak.

A szakemberek a bejárás során egyértelműen 9 védett növényfaj esetében állapítottak meg károsodást. A károsodott és a nyugalmi állapotban lévő, de az erősen megégett területeken előforduló növényfajoknál is az év közepén elvégzett újbóli felméréssel lehet megállapítani a pusztulás tényét és mértékét, illetve a regenerálódás arányát.

A két helyszíni szemle alapján egyértelműen károsodott növények között található a farkasboroszlán, a hóvirág, a tarka nőszirom (Iris variegata), a pázsitos nőszirom (Iris graminea), a kapcsos korpafű (Lycopodium clavatum), a leánykökörcsin, a havasi ribiszke, a havasalji rózsa és a nyugati csillagvirág.

A növények pénzben kifejezett eszmei értéke általában egyedenként 5-10 ezer forint.
A nem védett növényfajok közül a terület tájképi értékét képező borókaállomány is jelentősen károsodott, valószínűsíthetően el is pusztult.

Ezek is érdekelhetik