Hírek

2010.02.02. 05:53

Halaszt a Fidesz? Ha hülye lenne!

Vajon miért lenne a Fidesz érdeke az őszi helyhatósági választások elhalasztása, amikor az idő nem a legnagyobb ellenzéki pártnak dolgozik. Októberberre ugyanis még aligha ábrándulnak ki belőlük az áprilisban rájuk szavazók, ám egy-két esztendő, néhány elkerülhetetlen kormányzati intézkedés és választói csalódás után minden bizonnyal más lesz a helyzet.

Stanga István

A tegnap délelőtt híre minden kétséget kizáróan az a Népszava-információ volt, amely szerint ha a Fidesznek akár egyedül, akár a Jobbikkal közösen kétharmados többsége lesz az újonnan alakuló országgyűlésben, úgy egy vagy két évvel biztosan elhalasztják az őszi önkormányzati választásokat, ami annál is könnyebben megtehető – így az MSZP-közeli napilap –, mivel a szocialista politikusok egy része is hajlandó lenne egy ilyesfajta lépésre. Az újság abból indult ki, hogy tudniillik a legnagyobb ellenzéki pártnak elemi érdeke fűződne a halasztáshoz, hiszen egy idei voksolás kampánya úgymond blokkolná a lehetséges kormányzati teljesítményt, nem is szólva az esetleges kemény intézkedések bevezetéséről. Ám legalább ennyire nyomós érv lehet az is, hogy a Fidesz ezzel időt nyerne az ilyen-olyan mértékben eladósodott jobboldali önkormányzatok helyzetének a rendezésére, aminek következtében a helyi jelöltjei a mostaninál sokkal jobb esélyekkel vághatnának neki a majdani megmérettetésnek. Ám ha sem önállóan, se pedig Vonáékkal együtt sincs meg az annyira áhított kétharmad, akkor sincs túlságosan nagy baj – már legalábbis a lap által vázolt (összeesküvés)-elmélet szerint –, hiszen a ma polgármesterként vagy önkormányzati képviselőként is dolgozó szocialista honatyák szintén megnyerhetők a tervnek, már persze, ha belátják, hogy most októberben sokkal kevesebb sanszuk lehet nyerni, mint egy későbbi időpontban. No, már most, ha magam a fenti információk olvastán nem is fogalmaztam olyan kategorikusan, mint Cser-Palkovics András, helyettes Fidesz-szóvivő, aki csupán annyit mondott, hogy „az MSZP pártlapja újabb hazugságot talált ki”, annyi bizonyos, hogy a Népszava írása számomra is logikátlannak tűnik.

És ez még akkor is igaz, ha a lap célja nagy valószínűséggel nem az volt, hogy az olvasók tényleg elhiggyék, a Fidesz feltett szándéka elhalasztani a helyhatósági választásokat (ez ugyanis a kutyát se hozza tűzbe), hanem hogy két dolgot ültessen el az emberek fejébe: egyrészt, hogy győzelmük esetén Orbánék fenekestül felforgatnak mindent, fittyet hányva például az önkormányzatiság alkotmányos elveire, másrészt, hogy kormányon a mai ellenzék se tudja majd elkerülni a kemény (megszorító?) intézkedéseket. Ami ellenben az önkormányzati választások egy-két éves elhalasztásának felvetését illeti..., nos, az úgy hülyeség, ahogy van. Már önmagában az is naivitás, ha valaki úgy véli, az egyszeri szavazót olyasmik foglalkoztatják, mint mondjuk egy önkormányzat eladósodottsága (ilyen alapon egy egész seregnyi polgármester „halálra” lenne ítélve), ám ennél is illogikusabb azt feltételezni, hogy a Fidesz bármely esetben is saját maga ellensége lenne. Márpedig a Népszava írásából ez következik. Mert vajon milyen érdeke is fűződne az ősszel esedékes választás halogatásához Orbánéknak, amikor az idő bizonyosan nem nekik dolgozik? Októberberre ugyanis még aligha ábrándulnak ki belőlük az áprilisban rájuk szavazók (azaz Fidesz-mezben – ahogy szokták volt mondani – Caligula lova is helyi képviselő lehet), ám egy-két esztendő, pár elkerülhetetlen kormányzati intézkedés és választói csalódás után minden bizonnyal más lesz a helyzet. Miért várnának erre, ha nem muszáj? Miért adnának nagyobb esélyt a vetélytársaknak, amikor az ég világon semmi se kényszeríti őket erre? Különösen, hogy Orbánnál jobban kevesen tudják: az ellenféllel könnyebb végezni, amíg benne van az előző ütés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!