Hírek

2010.02.21. 12:05

Gyurcsány: Hozzák nyilvánosságra a teljes hangfelvételt

Gyurcsány Ferenc szerint, ha Magyar Nemzet, a HírTV és a Magyar Hírlap "nem ocsmányul rágalmazni, hanem tájékoztatni szeretne", akkor tegye meg, hogy teljes egészében nyilvánosságra hozza a birtokába került szombathelyi hangfelvételt, s akkor ki fog derülni az igazság.

MTI

A volt miniszterelnök erről annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Magyar Nemzet előző nap azt írta: egy csütörtöki zárt körű rendezvényen titokban készített hangfelvétel szerint Gyurcsány azt mondta, a szocialistáknak ellenzékben úgy kell majd politizálniuk, hogy a leendő miniszterelnök "minden hétfő reggel átkozza a pillanatot", amikor tudatosul benne, hogy kik állnak vele szemben.

A lap szerint a volt kormányfő a szociális populizmus és a nemzeti radikalizmus eszközeit is felhasználná Orbán Viktor ellen, akit folyamatosan össztűz alatt akar tartani.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a Fidesz pártsajtója "bornírt hazugságot" terjeszt, amikor azt állítja, hogy az említett fórumon azt mondtam, hogy a nemzeti radikalizmust és a szociális populizmust is felhasználnám egy majdan megalakuló Fidesz-kormány ellen. "Ha a Magyar Nemzet, a HírTV és a Magyar Hírlap nem ocsmányul rágalmazni, hanem tájékoztatni szeretne, akkor tegye meg, hogy teljes egészében nyilvánosságra hozza a birtokába került hangfelvételt, és ki fog derülni az igazság. Az ugyanis, hogy egy kérdésre válaszolva éppen az ellenkezőjét válaszoltam annak, mint amit a jobboldali pártsajtó állít" - közölte a szocialista politikus.

A volt kormányfő a szombathelyi fórumon felmerült kérdéssel kapcsolatos véleményét összegezve elmondta: miközben a kormányzó pártokat erősen kötik a realitások, addig a kormányzati felelősséget nem viselő ellenzéki pártoknak lényegesen nagyobb a mozgásterük. Így könnyen elcsábulhatnak, és akár úgy is dönthetnek, hogy kiszolgálják a legegyszerűbb választói igényeket, ösztönöket is - tette hozzá. Véleménye szerint "láttunk már ilyet Magyarországon", a Fidesz bajnokságot nyerhetne egy ilyen versenyben.

"Ha ne adj'' Isten ellenzékbe szorulunk, akkor biztosan lesznek olyanok, aki majd azt mondják, hogy akkor most adjuk vissza mindazt a Fidesznek, amit tőlük kaptunk kormányzásunk négy éve alatt, kiabáljunk kígyót-békát rájuk. Én nem ezt javasolnám" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint a szocialistáknak stílusban, karakterben "átkozottul keménynek" kell lenniük, és egy percre sem engedhetik elfelejteni, hogy a Fidesz "megígérte a toronyórát lánccal, hogy nyolc évig szisztematikusan félrevezette a választókat".

"Emlékeztetni, szembesíteni, leleplezni a csalást, ez az ellenzék dolga. Határozottan és egyértelműen, úgy, hogy a Fidesz vezetői, köztük elnöke, a pokolba kívánja az azonnali kérdések óráját, a napirend előtti ellenzéki felszólalásokat, az interpellációkat, mert lelepleződik az a gyalázat, amit éveken keresztül folytattak" - hangoztatta a volt miniszterelnök.

Hozzátette ugyanakkor, hogy van, ami viszont megengedhetetlen: a politika tartalmi kérdéseiben nem alkalmazható a "szemet szemért" elv, nem lehet a Fidesz útjára lépni. Ezen a területen felelősen kell viselkedni, tartózkodni kell a szociális populizmus, a nemzeti, vagy tegyük hozzá, bármilyen radikalizmustól - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik