Hírek

2008.11.22. 07:25

Harcolni a rosszkedvvel

A téma sok embert érintsen, és a komikus szokatlan összefüggésben tálalja. Ez a humor titka Litkai Gergely szerint, aki főállásban a Comedy Central tévécsatorna főszerkesztője.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Litkai Gergely: lehet, hogy az emberek rosszkedvűek, de megvan bennük az igény, hogy ne legyenek azok. Az lenne tragikus, ha beletörődnének a rosszkedvbe.
[/caption]– Polgári foglalkozása ügyvéd. Hogyan lett humorista?
– Az egyetem alatt megélhetési forrás volt. Egyszerű munkát kerestem, ami pénzt is hoz a konyhára.

– Önnek egyszerű, mások szemében varázslat.
– Nekem és másoknak is örömet szerez. Az ügyvédi munka most szünetel, a Comedy Central sok tennivalót ad.

– Miről szól az adás?
– Csatornánkon, amely a legtöbb kábelszolgáltató kínálatában szerepel, délután 2-től hajnali 2-ig nevettetünk.

– A Godot Dumaszínház alapítójaként ön a stand-up comedy magyarországi meghonosítója. Kiáll valaki a közönség elé, és nevetteti őket. Mennyire vevők nálunk erre az emberek?
– Működik. A műfaj az egész világon közkedvelt. Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem egész Nyugat-Európában is.

– Mi az, amivel leginkább meg lehet nevettetni az embereket?
– Ahány ember, annyiféle humor. A Dumaszínházban 25 fellépő van, mind másmilyenek. Akad, aki egyszerűbb poénokkal arat, másnak az abszurddal van sikere. Fő, hogy az előadás ne legyen erőltetett, olyasmiről szóljon, ami sokakat érint, és azt szokatlan összefüggésben tálalja.

– Mondana példát?
– Van egy barkácsáruház, ahol senki nem azon az osztályon áll, ahol dolgozik. Mindenkinek ismerős helyzet.

Litkai Gergely humorista

SZÜLETETT: Budapest, 1976. október 19.

TANULMÁNYOK: ELTE jogi kara

PÁLYA: lapok szerzője, Rádiókabaré, forgatókönyvek, ötletember (pl. Fábry Show), a Godot Dumaszínház megalapítója, a Comedy Central tévécsatorna főszerkesztője és műsorigazgatója

NÉHÁNY SIKER: 1998 megnyeri a Magyar Rádió humorfesztiválját szerzői kategóriában, Magyar Újságírók Országos Szövetsége Flekk díja, Magyar Rádió Bon-bon díja (öt éven át), Karinthy-gyűrű

– Ötletemberként könnyen sziporkázik? Előfordul, hogy valamire aludnia kell egyet?
– Ha többen vagyunk, inspiráljuk egymást. Én mindig jól szórakozom. Hiszem, hogy ha maga a humorista élvezi a dolgot, akkor az a közönségnek is tetszeni fog. Nem lesz izzadtságszagú. És igen, megesik, hogy reggelre állnak össze a poénok.

– Most milyen újdonságokra számíthatunk?
– Készül a Szilveszteri Rádiókabaré. Most jelenik meg egy könyv, címe A Föld 99 legkevésbé ismert csodája. Ezek kitalált látványosságok. Mint például az a bolgár panelkolostor, ahol a szerzetesek panelcellákban laknak, és kaputelefonon lehet náluk gyónni.

– Rosszkedvű társadalomban élünk. Nem nehéz ilyen körülmények között humorral operálni?
– Lehet, hogy az emberek rosszkedvűek, de megvan bennük az igény, hogy ne legyenek azok. Az lenne tragikus, ha beletörődnének a rosszkedvbe.

TANULMÁNYOK: ELTE jogi kara

PÁLYA: lapok szerzője, Rádiókabaré, forgatókönyvek, ötletember (pl. Fábry Show), a Godot Dumaszínház megalapítója, a Comedy Central tévécsatorna főszerkesztője és műsorigazgatója

NÉHÁNY SIKER: 1998 megnyeri a Magyar Rádió humorfesztiválját szerzői kategóriában, Magyar Újságírók Országos Szövetsége Flekk díja, Magyar Rádió Bon-bon díja (öt éven át), Karinthy-gyűrű Litkai . Litkai Gergely -->

Ezek is érdekelhetik