Hírek

2008.11.03. 19:02

Gyilkosság Nagycsécsen: uzsora vagy rassziszmus?

Hétfőn virradóra, éjfél után nem sokkal ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő családi házra a Borsod megyei Nagycsécsen. A támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő meghalt.

Boda Veronika

Nagy Ferenc, aki testvérét vesztette el a lövöldözésben a tragédia után órákkal sem tért magához a sokkból, szinte összefüggéstelenül meséli a történteket. „Éjjel a lövöldözésekre ébredtem, és akkor láttam, hogy ég a testvéremék háza. Azonnal átszaladtam, hogy segítsek. A padlón fekve találtam Jóskát és az élettársát. Kihúztam őket a házból, hogy ne kapjanak füstmérgezést, csak akkor láttam meg, hogy mind a kettőjüknek vérzik a feje” – mondta kérdésünkre a férfi. Nagy Ferenc családjának házára szintén rátámadtak. Azt mondja: nem volt haragosuk és nem tartoztak senkinek. „Egyszerűen azért tették, mert barnább a bőrünk” – teszi hozzá feldúltan.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Hétfőn virradóra, éjfél után nem sokkal ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben álló családi házra
[/caption]

Mecser Tamás főkapitány-helyettes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója azt mondta, az elkövetők személye eddig ismeretlen, és az esetleges indítékról sem tud érdemben nyilatkozni. „Nagycsécsen a Dózsa György utca végén lévő két, csaknem szemközti házat érte a támadás. Az egyik épületben – miután bedobták a Molotov-koktélt – tűz keletkezett” – mondta a főkapitány-helyettes. A házban lévő három felnőtt és egy gyermek megpróbált kijutni a lakásból, eközben érte a halálos lövés a 40 éves nőt és a 43 éves férfit. A ház tulajdonosa is megsérült, a sörétek a bőre alá fúródtak, de sérülései nem életveszélyesek. A szakértő szerint a támadó nem láthatta, hogy ki és hol van a házban, tehát nem célzott lövésekről van szó.

A szemben lévő házra – ahol Nagy Ferenc lakik két gyermekével és élettársával – is dobtak Molotov-koktélt, de az nem okozott tüzet. Az elkövetők elmenekültek a támadás után, a rendőrség még keresi őket. A helyszíni szemle körülbelül délután három óráig tartott, de a nyomozás érdekében és jelenlegi szakaszában ezekről pontosabb információ nem közölhető – mondta Mecser Tamás. A két ház egyébként a falu peremén, az úgynevezett romatelepen áll.

A bűnügyi igazgató hozzátette, a Tiszaújvárostól tíz kilométerre lévő, 916 lakosú Nagycsécs bűnügyi szempontból nem fertőzött terület. „Összesen 35 bűncselekmény történt idén a településen, ebből kettő volt személy elleni erőszak. Eddig semmilyen szélsőséges megnyilvánulást nem tapasztaltak Nagycsécsen” – mondta. Az éjszaka azonban más bűncselekmény is történt a környéken: Sajószögeden és Sajóörsön két, romák által üzemeltetett kiskocsmára dobtak Molotov-koktélokat szintén ismeretlenek.

[caption id="" align="aligncenter" width="461"] A szemben lévő házra – ahol Nagy Ferenc lakik két gyermekével és élettársával – is dobtak Molotov-koktélt, de az nem okozott tüzet.
[/caption]

A családtagok és szemtanúk elmondása szerint két-három nappal korábban pedig egy elsötétített ablakú autóban ismeretlenek egy nem létező utcát keresve szóba elegyedtek a faluszéli házakban lakó romákkal, és többször visszatérve figyelték az ott lakókat.
A gyilkosság után számos cigány kisebbségi képviselő jelent meg a településen. Mind a bosszú ellen és jogi lépések mellett szónokoltak az összesereglett tömegnek. A helyi önkormányzat pedig támogatásáról biztosította a családokat.

Mohácsi: rasszista támadás volt

„Gárdás kapcsolat és rasszista indíték feltételezhető az elmúlt fél év hasonló eseményei és a mostani gyilkosság ügyében is” – mondta Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő hétfőn, Nagycsécsen. Gyors és szakszerű vizsgálatot kért a rendőrségtől a településen történtek ügyében. Mohácsi hangsúlyozta: az elmúlt hat-nyolc hónap Molotov-koktélos támadásainak indítékaként egyik esetben sem vizsgálták, illetve vizsgálják a hatóságok a rasszista megnyilvánulást.

Hozzátette, európai képviselőként tárgyalt a Nemzeti Nyomozó Iroda és a rendőrség vezetőivel, s ezeket a tényeket, adatokat a hatóság elé tárta, de – véleménye szerint – azóta sem történt változás. Emlékeztetett, a közelmúltban Faddon, Pátkán, Galgagyörkön, Fényeslipkén, Nyíregyházán és Nyíradonyban történtek a hétfőihez hasonló, kifejezetten romák ellen irányuló bűncselekmények.

A pártok egységesen elítélték a romák elleni támadásokat

A Nagycsécsen történt gyilkossági ügyről is tárgyal keddi ülésén az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága – mondta a testület elnöke hétfőn, a gyilkosság után. Balog Zoltán, fideszes képviselő hozzátette: egyelőre óvatos megfogalmazásra, kinyilatkoztatásokra inti a politikusokat, mert mint kiemelte: az ügyben eddig nem bizonyított a rasszista indíttatás. Közölte, hogy nem szabad elébe menni a dolgoknak, meg kell várni a rendőrségi vizsgálat eredményét. „Ha bebizonyosodik, hogy a borsodi kistelepülésen csak azért támadtak az emberekre, mert azok romák, elsőként fogom felemelni a hangom az ilyen jellegű cselekedetek ellen” – hangsúlyozta.

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott azt mondták, az MSZP-frakció elfogadhatatlannak tartja, ami Nagycsécsen történt, és kezdeményezik, hogy az Országgyűlés emberi jogi bizottsága ítélje el a történteket. Teleki László szintén fontosnak tartotta elmondani, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem lehet kijelenteni, hogy etnikai indíttatású bűncselekmény történt-e.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint azonban egyértelműen etnikai jellegű támadás történt Nagycsécsen. Nyíltan senki sem meri kimondani, pedig itt is rasszista támadás történt” – mondta Balogh József, az ÖCO elnökhelyettese.

Hozzátette, az etnikai jellegű támadás lehetőségét erősíti, hogy két szomszédos település, Sajószöged és Sajóörös romák által üzemeltett kocsmájára is Molotov-koktélt dobtak a lövöldözést megelőzően.

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott azt mondták, az MSZP-frakció elfogadhatatlannak tartja, ami Nagycsécsen történt, és kezdeményezik, hogy az Országgyűlés emberi jogi bizottsága ítélje el a történteket. Teleki László szintén fontosnak tartotta elmondani, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem lehet kijelenteni, hogy etnikai indíttatású bűncselekmény történt-e.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint azonban egyértelműen etnikai jellegű támadás történt Nagycsécsen. Nyíltan senki sem meri kimondani, pedig itt is rasszista támadás történt” – mondta Balogh József, az ÖCO elnökhelyettese.

Hozzátette, az etnikai jellegű támadás lehetőségét erősíti, hogy két szomszédos település, Sajószöged és Sajóörös romák által üzemeltett kocsmájára is Molotov-koktélt dobtak a lövöldözést megelőzően. Hétfőn virradóra, éjfél után nem sokkal ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben álló családi házra Hétfőn virradóra, éjfél után nem sokkal ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben álló családi házra A szemben lévő házra – ahol Nagy Ferenc lakik két gyermekével és élettársával – is dobtak Molotov-koktélt, de az nem okozott tüzet. -->

Ezek is érdekelhetik