Hírek

2008.08.02. 13:15

Hír TV: kábítószert akartak csempészni munkatársaink autójába

A Hír TV pénteki híradása szerint kábítószert akartak elrejteni két riporterük autójába; a bűncselekményre felbujtással hírbe hozott Helmeczy László ügyvéd az MTI-nek viszont azt mondta, a televízióban elhangzott állításait tudatosan félremagyarázták.

MTI

Helmeczy László - miután az MTI felolvasta neki a Hír TV oldalán látható, neki tulajdonított szöveget - azt közölte: a televízióban bejátszottakhoz hasonló beszélgetés ugyan a valóságban is elhangzott, de teljesen más összefüggések közé helyezte az elhangzottakat. A Hír TV péntek esti állítása szerint az akcióról Helmeczy László ügyvéd, az MLSZ alelnöke beszélgetett egy büntetett előéletű férfival, akit Veres János kampányfőnöke, Tóth Viktor ajánlott az ügyvéd figyelmébe. Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János pénzügyminiszter is közleményt adott ki: mint írta, a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás "bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját"

A Hír TV közlése szerint Helmeczy "pénzt ígért a végrehajtásért", és vállalta, hogy értesíti a rendőrséget, ha a drogot már betették a Hír TV munkatársainak kocsijába. A hírtelevízió internetes oldalán is meghallgatható beszélgetés hangfelvétele szerint Helmeczy azt közli beszélgetőpartnerével, hogy „hétfő legyen az akciónak a napja". Arra a kérdésre, hogy "hogyan tovább?", azt válaszolja: "Miki, most figyelj ide, ahogy ezeket megfogják, és már nekem visszajeleznek, én utána adom odafelé neked a lóvét".

Helmeczy László - miután az MTI felolvasta neki a Hír TV oldalán látható, neki tulajdonított szöveget - azt közölte: a televízióban bejátszottakhoz hasonló beszélgetés a valóságban is elhangzott. Mint kifejtette: ügyfelének, Tóth Viktornak felajánlkozott egy díler, aki azt állította, hogy rendszeresen szállít kábítószert a Hír Tv két munkatársának. A díler azt állította, hogy az újságírók sok pénzzel tartoznak neki, és ha valaki kifizeti ezt a pénzt, ő hajlandó információt adni arról, hogy mikor adja át a következő kábítószeradagot az újságíróknak - tette hozzá.

"Én leültem ezzel az emberrel, és elmondtam neki, hogy ha valóban van ilyen információja, és az megbízható, és tényleg lebukik a két újságíró, akkor azért még fizetne is a megbízóm. Arról is tájékoztattam a dílert, hogy amit csinál, az bűncselekmény, és ha az újságírók elmondják, hogy tőle kapták a kábítószert, akkor ő is bajba kerülhet" - mondta. Helmeczy László megjegyezte: az első beszélgetés után - ami még a parlament tavaszi ülésszaka alatt volt - javaslatára megbízója haladéktalanul feljelentést tett a rendőrségen kábítószerrel visszaélés miatt, és a feljelentés tényét a dílerrel is közölte.

A rendőrség mindvégig nyomon követte a történéseket - jelezte Helmeczy László, hozzátéve: a rendőrség az ügyben tanúként már meg is hallgatta őt. A hírműsorban közölt hangfelvétellel kapcsolatban elmondta: a beszélgetés során nem arról volt szó, hogy a kábítószerdíler csempésszen kábítószert az autókba, hanem arról, hogy pénzt kaphat, ha a kábítószer átadásának időpontot és helyét megjelöli, s ha az állítólag kábítószert fogyasztó újságírók lebuknak.

Az ügyvéd hangsúlyozta: Veres János titkárát hamis váddal és hatóság félrevezetésével próbálják megvádolni, de bizonyítékai vannak arra, hogy ezeket a bűncselekményeket mások valósították meg, amit egy rendőrségi vizsgálat derít majd ki. Megjegyezte: a Hír TV-ben bejátszott felvételt nem hallotta, de ha személyiségi jogait sértő színben tüntetik fel benne, akkor megteszi a jogi lépéseket az ügyben.

 A Hír TV-ben pénteken este a Célpont című műsorban elhangzott: június 2-án a Hír TV székháza előtt sor került az átadásra. A felvételen a műsorban "Mikiként" emlegetett férfi beszállt egy autóba, amely a közlés szerint Kisberk Szabolcsé volt, majd a helyszínre érkező rendőrök rajtaütésszerűen elkapták őt. A műsor közlése szerint a férfi ruházatából "a többi között egy csomag sütőpor, két csomag szalalkáli feliratú bontatlan papírtasak, átlátszó zacskók, DVD-lemezek és egy diktafon került elő".

A műsorban bemutatott igazságügyi vegyész szakértői vélemény szerint a lefoglalt porokból kábítószernek minősülő anyagok egyike sem volt kimutatható. "Álláspontom szerint az eljárás tárgyát képező cselekmény a kábítószerrel visszaélés bűntettének megállapítására nem alkalmas, hiszen a cselekmény célja nem a kábítószer visszaélésszerű előállítása, megszerzése, tartása volt, hanem az, hogy olyan koholt bizonyítékot rejtsenek a Hír TV munkatársainak kocsijába, mely  alapján velük szemben büntetőeljárás keretében kényszerintézkedést  alkalmaznak illetve büntetést szabnak ki" - idézték a műsorban egy  szakértő véleményét. Hozzátették: az ügyészségen hamis vád miatt nyomoznak az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Szikszai Péter, a Hír TV hírigazgatója az MTI megkeresésére tudatta: visszautasítja Helmeczy "koholmányait", és jelezte: kollégái bármikor készek drogteszt elé állni. Az üggyel kapcsolatban pénteken Veres János pénzügyminiszter is közleményt adott ki. Ebben azt írta: munkatársát hónapokkal ezelőtt megkereste egy Barát Miklósként bemutatkozó személy, és a találkozót követően Barát Miklóssal nem Tóth Viktor, hanem megbízásából egy ügyvéd tárgyalt. "A Barát Miklós által tett ajánlat megismerése után az ügyben rendőrséghez fordultunk, hivatalos feljelentés történt. A rendőrség vizsgálatának eredménye mind ez ideig nem ismeretes" - tette hozzá.  Mint írta, "minden állítás az üggyel kapcsolatban bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!