Hírek

2008.05.16. 10:54

Idén nem lesznek elbocsátások a közszférában

A közszférát idén nem érinti a létszámcsökkentést, és a bérek is szinten maradnak - közölte Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter pénteken.

BAMA

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének budapesti kongresszusán Kiss azt is elmondta: jövőre a 13. havi illetményeket újra a hagyományos módon fizetik majd ki a munkavállalóknak. Elmondta: kényszer szülte azt a korábbi változtatást, hogy az illetményt az érintettek később kapták meg.

A bérkérdésről szólva emlékeztetett arra, hogy a kormány az érdekképviseletekkel korábban abban állapodott meg, hogy 2008-ban a reálkeresetek szinten maradnak. Hozzátette, a hivatalosan prognosztizált inflációs előrejelzések alapján a kormány megteszi a korrekciós intézkedéseket, tehát "állja a szavát".

Kiss Péter közölte, a szerkezeti átalakítások - az elbocsátások időszaka 2006 és 2007 évben - megtörténtek, így idén már nincs létszámleépítésre irányuló kormányzati szándék - hangoztatta. A közigazgatás személyzetpolitikájáért felelős kancelláriaminiszter nagy kihívásnak mondta a 2011-es magyar európai uniós elnökséget, amely, mint mondta, a nemzeti érdekek képviseletének komoly esélyét nyújtja. Közölte, a köztisztviselők közül választják ki a mintegy 800 fős elnökségi stábot, valamint az ügykezelők és az úgynevezett dossziéfelelősök 350 fős körét.

Jelezte: az elnökségi stáb kiválasztása már megkezdődött. A szocialista politikus a küldöttek előtt a kormányzás elmúlt két évének általános tanulságaként azt mondta: "többet ér valamivel kevesebb, ámde érvényre jutó kezdeményezés, mint hat érvényre nem  jutó, ámde bátor, hasztalan kezdeményezés". Ezzel összefüggésben jelezte, a közszférával a konszenzuskeresés útját kívánják járni.

Ezek is érdekelhetik