Hírek

2008.05.05. 17:08

Generációk emlékeznek rímhányó Romhányira

Huszonöt éve, 1983. május 7-én hunyt el Romhányi József költő, író, a „rímhányó Romhányi”, népszerű animációs filmek szövegírója

BAMA

Huszonöt éve, 1983. május 7-én hunyt el Romhányi József költő, író, a „rímhányó Romhányi”, népszerű animációs filmek szövegírója. Neki köszönhetjük a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki parádés szövegeit is.
Nagytétényben született 1921. március 8-án. Nevéhez fűződik a világhírű Macskák musical fordítása is. Igazán híressé az animációs filmek tették. Ő írta a szövegét olyan közkedvelt rajzfilmsorozatoknak, mint a Mézga család, a Kérem a következőt, a Mekk mester, s az ő fordításában lett sikeres itthon az amerikai Flintstone család. Részt vett egész estés rajzfilmek, így a Nepp József rendezte Hófehér és a Dargay Attila rajzolta Ludas Matyi elkészítésében is.
Bravúros rímei, szócsavarásai miatt kapta a „rímhányó” jelzőt. Az 1983-ban megjelent, Szamárfül című, állatverseket tartalmazó kötete óriási siker volt. Érdemes művész címmel jutalmazták, ám az elismerésnek már nem örvendhetett sokáig: 1983. május 7-én Budapesten meghalt.

Ezek is érdekelhetik