Hírek

2008.05.20. 17:33

Az amerikai nagykövet továbbra is elítéli az antiszemitizmust

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, ahogy korábban, most is elítéli az antiszemitizmust. April H. Foley ezt egy amerikai holokausztkutató nyílt levelével kapcsolatban nyilatkozta az MTI-nek.

MTI

Már többször egyértelművé tettem nyilvánosan és magánbeszélgetéseimben is, hogy az Egyesült Államok elítéli az  antiszemitizmust, a rasszizmust, az etnikai intoleranciát és a  gyűlöletbeszédet - olvasható April H. Foley MTI-nek tett nyilatkozatában, amelyben a diplomata arra reagált, hogy Randolph  Braham történész korábban nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a magyarországi antiszemitizmus erősödése miatt.

Az intolerancia minden formája, a szélsőségesek megnyilvánulásaitól kezdve a meggondolatlan újságírók megvetendő írásaiig sérti azokat az értékeket, amelyeket országom és én is fontosnak tartunk - tette hozzá. Randolph Braham május eleji keltezésű nyílt levelében kritizálta April H. Foley-t, a történész szerint ugyanis a nagykövet nem emelte fel a szavát a magyarországi antiszemita megnyilvánulások ellen, így  Bayer Zsolt egyik Magyar Hírlapban megjelent cikke ellen sem.

April H. Foley erre reagálva kiemelte: a történész nyílt levelével, a véleménynyilvánítás szabadságával élt. A magyar származású professzor levelét az Amerikai Magyar Népszava Szabadság hétvégi száma közölte. A holokausztkutató szerint Magyarországon sok politikus és újságíró, úgy tűnik, csatlakozott a mind hangosabb újfasisztákhoz és holokauszttagadókhoz az antiszemitizmus szításában.

A történész Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlap március 19-i számában közölt cikkére reagált, amely szerinte "arcátlanul antiszemita" volt. Randolph Braham kritizálta Sólyom László köztársasági elnököt is. Úgy vélte, hogy az államfő érzéketlenségről tett tanúságot, amikor tavaly megvétózta a gyűlöletbeszéd büntethetővé tételét célzó törvényt.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik