Hírek

2008.05.02. 13:18

A radikális hitszónok is a legbefolyásosabbak között

A dalai láma, Tony Blair volt brit miniszterelnök, valamint Muktada asz-Szadr iraki síita radikális hitszónok és Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet is bekerült abba a százas listába, amelyet az amerikai Time magazin a világ legbefolyásosabb személyiségeiről évente összeállít.

BAMA

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője tavaly még rajta volt a listán, idén már nem, George Bush amerikai elnök viszont tavaly hiányzott, most visszakerült. A magazin ötödik alkalommal közölte a legbefolyásosabb emberek listáját, amelyet idén is öt kategóriára bontott. A rangos jegyzékben háromszor több férfi szerepel, mint nő. A vezetők/forradalmárok kategóriában szerepel mások mellett Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök, továbbá a három amerikai elnökjelölt-aspiráns, Barack Obama és Hillary Clinton demokrata, John McCain republikánus szenátor. Ugyancsak itt található Ben Bernanke FED-elnök, Robert Gates amerikai védelmi miniszter, Michelle Bachelet, Chile szocialista elnök asszonya és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka.

A hősök/úttörők kategóriában kapott helyet Tony Blair, aki először jutott fel a listára. Mellette van Brad Pitt és Angelina Jolie hollywoodi színész házaspár, Oprah Winfrey amerikai showműsorvezető, Mia Farrow színésznő, továbbá Andre Agassi profi teniszező és Lance Armstrong kerékpárbajnok. Itt van Kaká brazil futballista, Peter Gabriel zenész és George Mitchell volt amerikai szenátor, aki leleplezte az észak-amerikai profi baseball-ligát korábban átszövő doppinghasználatot.

A legbefolyásosabb tudósok/gondolkodók közé választotta a lap Michael Bloomberg New York-i polgármestert, Nancy Brinker washingtoni külügyi protokollfőnököt, a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hírű aktivistáját, valamint Michael Griffint, a NASA igazgatóját, Mehmet Ozt, a Columbia Egyetem szívsebészét és Mary Lou Jepsent, az ENSZ által támogatott "Minden gyereknek laptopot" program technológiai vezetőjét. Ebben a sorban van a 23 éves Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál alapítója, minden idők legfiatalabb milliárdosa, valamint Shinya Yamanaka és James Thomson génkutatók, akik őssejtet állítottak elő emberi bőrsejtekből. Tavaly után idén is tagja a listának Paul Allen, a Microsoft társalapítója.

A világ legbefolyásosabb művészei/szórakoztatói közé tartozik a Time besorolása szerint Joel és Ethan Coen Oscar-díjas filmrendező testvérpár, Herbie Hancock jazz muzsikus, Bruce Springsteen rockzenész és Peter Gelb, a New York-i Metropolitan Opera igazgatója, Mariah Carey énekesnő. Ugyancsak ide sorolták Khaled Hosseini afgán származású amerikai írót, George Clooney színészt és Tim Russert újságírót, a NBC News híres washingtoni irodavezetőjét, valamint Tom Stoppard cseh származású brit drámaírót és Chris Rock amerikai fekete komikus színészt.

Az alkotók/titánok csoportban szerepel mások mellett Indra Nooyi, a PepsiCo üdítőital-gyártó cég indiai származású elnök-vezérigazgatója, Ali al-Naimi, Szaúd-Arábia olajipari minisztere és Rupert Murdoch sajtó- és tévémágnás, valamint Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója, a Radiohead brit rockzenekar és John Chambers, a Cisco Systems vezérigazgatója. Beválasztották a 100-as listába Jeff Bezost, az Amazon.com internetes könyvkereskedő portál alapítóját, Steve Ballmert, a Microsoft elnök-vezérigazgatóját, továbbá Jamie Dimont, a JPMorgan Chase amerikai befektetési bank vezérigazgatóját, Neelie Kroest, az Európai Bizottság holland versenypolitikai biztosa. Ugyancsak itt található Karl Lagerfeld divattervező, valamint Ratan Tata, a nevét viselő indiai autógyár elnöke, aki kitalálta a világ legolcsóbb autóját, a 2500 dolláros Nanót.

Ezek is érdekelhetik