Hírek

2008.04.25. 17:16

Vége az olcsó olaj korának

„Vége az olcsó energia korszakának” – mondta a napokban Andris Piebalgs uniós energetikai biztos az Európai Nukleáris Közgyűlés brüsszeli ülésén.

Z.H.

Az elődásban – amelynek összefoglalója a servian.hu internetes oldalon tekinthető meg – a biztos hangsúlyozta, hogy az EU számára ez jelentős kihívás, mivel jelenleg 50 százalékos az energiafüggősége, és ez az arány 2030-ra már 70 százalékosra is nőhet. Elmondása szerint ezért óvatosnak kell lenni, mert képtelenség előrejelezni, hogy mennyi is lesz az olajár az elkövetkező három-négy évben.

Ma az unióban az atomenergia adja az elektromos áram egyharmadát. Ez az energiaforrás Piebalgs szerint megbízható és viszonylag mentes az áringadozásoktól az olaj- és gázpiachoz képest. A hagyományos nukleáris energia lényegében nem bocsát ki széndioxidot, és megfelel az EU három fontos energiapolitikai követelményének is: vagyis a biztonságos ellátásnak, a fenntarthatóságnak és a versenyképességnek.

Ami a radioaktív hulladékot és az elhasznált fűtőelemek kezelését illeti, ez a kérdés alapvető a atomenergia biztonságos felhasználása szempontjából. A magas sugárzású nukleáris hulladékot hosszú időn át kell biztonságosan tárolni. A biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság ezért is várja minden tagállamtól, hogy nemzeti atomhulladék kezelő programot dolgozzon ki, minden radioaktív hulladékfajtára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!