Hírek

2008.04.03. 14:34

Egykulcsos adó: négypárti egyeztetést kezdeményez az MDF

Négypárti egyeztetést kezdeményez a parlamenti többséggel az MDF az egykulcsos adó bevezetéséről – mondta Dávid Ibolya pártelnök.

BAMA

A Magyar Demokrata Fórum a jelenleg parlamenti többséget alkotó pártokat, a Fideszt, a KDNP-t és az SZDSZ-t szakmai  egyeztetésre hívja április 15-én, 15 órára, ahol közösen  kidolgozhatunk, és még májusban-júniusban a parlament elé  terjeszthetünk egy törvénymódosítást az egykulcsos adó bevezetéséről  - mondta Dávid Ibolya. Hozzátéve: az MDF 18 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót javasol. A pártelnök szerint az egykulcsos adó szükségességével mind a négy párt egyetért. Az egykulcsos adó bevezetésével a kisebbségi MSZP-kormány rákényszeríthető lenne végre a kiadások érdemi csökkentésére, ugyanakkor az előterjesztés elfogadása lehet az igazság pillanata az SZDSZ számára, hiszen a párt korábban a koalíciós szerződésre hivatkozva nem támogatta a Magyar Demokrata Fórum javaslatát -  hangsúlyozta.

A koalíciós válsággal kapcsolatban Dávid Ibolya megismételte korábbi véleményét, hogy szerinte ez egy rosszul megírt színdarab. A pártelnök hangsúlyozta: sem formális, sem informális egyeztetés nem volt az MDF és az MSZP között az együttműködésről, nem kínáltak fel a pártjának koalíciót, és nem is készülnek koalícióra. A Magyar Demokrata Fórum konstruktív ellenzéki párt, ami  azt jelenti, hogy támogatják azokat az indítványokat, amelyek az  ország javát szolgálják és összhangban vannak a párt programjával,  függetlenül azok előterjesztőitől - tette hozzá. Az MTI azon kérdésére, hogy az MDF támogatna-e egy miniszterelnök elleni konstruktív bizalmatlansági indítványt, Dávid Ibolya azt mondta: hogyha a parlament feloszlatja magát, hogyha a parlamentben valami elősegítheti az idő előtti változást, azt a Magyar Demokrata Fórum meg fogja szavazni. A konstruktív bizalmatlansági indítvány pedig nemcsak a miniszterelnök távozását segíti elő, hanem egy új miniszterelnököt, programjával együtt a székébe ültet, ez pedig koalíciót jelent - húzta alá.

Ezek is érdekelhetik