Hírek

2008.04.29. 14:24

Akár a jövő héttől módosulhatnak az ORTT-ben a szavazati arányok

A kormánykoalíció felbomlásával változik az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szavazási rendszere; az eddig alkalmazott tizennegyedek helyett kilencedekben számolják a voksokat, amelyeknek négy kilencednyi részével az egyetlen kormánypárti tag rendelkezik - tudható meg a médiahatóság szóvivője által az MTI érdeklődésére kedden közöltekből.

BAMA

Függetlenül attól, hogy az elnök részt vehet-e az adott szavazásban, a kormányoldal és a többi képviselőcsoport delegáltjainak egyenlő arányban kell osztozniuk a szavazatokon; márpedig május elsejétől "egyetlen kormánypárti képviselőcsoport lesz, az ellenzékiek száma pedig eggyel nő", azaz négyre emelkedik - emlékeztetett.

Mindebből az következik, hogy az ellenzéki tagok és az elnök szavazata egy-egy, az egyetlen kormánypárti - Ladvánszky György (MSZP) – voksa pedig négy kilencednyi súllyal esik a latba. Mivel az egyszerű többséghez öt-, a kétharmadoshoz legalább hatkilencedes szavazat szükséges, az erőviszonyokból az következik, hogy a szocialista delegáltnak elég egy, illetve két tagtársát a maga oldalára állítania ilyen ügyekben.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény a médiahatóságnál azt írja elő, hogy minden képviselőcsoport egy (ha egyetlen kormánypárti frakció van, az két) tagot küld, de a két oldalnak  egyenlő voksaránnyal kell rendelkeznie; a közrádió és a két köztévé  esetében pedig a tagok számának kell egyeznie. Ennek alapján a közeljövőben a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumába négy-négy, a Duna Televízióéba két tagot kellene választani, az ORTT-t pedig egy személlyel kell kiegészíteni.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!