Hírek

2008.03.15. 11:40

Feróra a barikád mindkét oldaláról lőnek

Nem lenne jó képviselőnek, mert minden helyzetben a saját feje után megy Nagy Feró. A rockénekes-színész új terveiről beszélt lapunknak.

Hegedűs V. Rita

Készül az ezüstlakodalmára, lóhátról fog énekelni, demonstrál a Kultiplex bezárása ellen, és nem utolsósorban a Hamlet átdolgozásán fáradozik Nagy Feró, akinek most egyik legnagyobb baja a korai kelés

– Most már nemcsak a Ruttkai Éva Színház, hanem a Magyar Lovas Színház tagja is. Mikor láthatja önt a közönség?

– A Ruttkai Éva színházzal most egy darab átdolgozásán töröm a fejem. Shakespeare Hamletjét egyszer már átírtam 1986-ban, most ismét ez foglalkoztat. Az eredeti műhöz térnék vissza. Amikor a XVII. században, a Globe színházban bemutatták a Hamletet, az egy szórakoztató darab volt. Nem hiszem, hogy a középkor embere azért ment be, hogy azt nézze, amint egy manus negyed óráig beszélget egy koponyával. Szerintem bementek egy jót nevetgélni, meg sörözni, meg csajozni. Néha kimentek a színház elé, és megnézték, hogy megvan-e még a lovuk, és utána nézték bent tovább a darabot. Úgy képzelem, hogy megtartom az eredeti Arany János által készített fordítást, és közben elmondom az aggályaimat a Globe színházról. Semmi idegen nem lesz benne, kivéve engem, aki nem érti majd, hogy mi történik. Nagyon aranyos ez az egész a koponyával, de nem lehetne úgy csinálni, hogy jól érezzem magam? Az egész olyan lenne kicsit, mint Queneau Stílusgyakorlatok. című darabja. Ezt szeretném kipróbálni a színház gárdájával, akik nagy érdeklődést mutattak.

– Még csak a fejében állt össze a darab?

– Most indul el a koncertszezon, ilyenkor két–három órát ülök a mikrobuszban. Ezt az időt arra használom, hogy dolgozom a komputeremen, írom a darabot. Így egy hónap alatt el tudok vele készülni.

– De Lovas Színházban még nem szerepelt.

– Számomra ez teljesen új műfaj, mert nem tudok, és nem szeretek lovagolni. A ló furcsa jószág. A motorozás jobban megy. A ló nem olyan, hogy csak ráugrok és megyek vele egy kört. Előtte beszélgetni kell vele, hogy tudjon róla, hogy ő fogja eldönteni merre megyünk, nem én. Én csak jelzem az irányt, és utána jól megvagyunk. Sokat kell gyakorolnom, mert mégsem poroszkálhatok, hanem be kell ügetnem a színpadra.

– Milyen szerepben lesz látható?

– Az István, a királyból Koppány lázadó fővezérét, Laborcot fogom énekelni. Lóhátról. Az ember ha a saját lábán bemegy és táncol, az rendben van. A ló már meghaladja a képességeimet. De a korcsolyában is sikerült megoldanom a problémát. Majd gyakorlok!

– Nem meghasonulás a nemzet csótányától, hogy frakkban korcsolyázott egy kereskedelmi tévé műsorában?

– Számomra is megdöbbentő volt. Amikor elvállaltam, nem tudtam, mibe kezdek bele, csak annyit tudtam, hogy nagy munka lesz. Még korcsolyázni sem tudok, nemhogy a jégen táncolni. Elképzelhetetlen volt a számomra az egész, így igazi kihívás volt. Eldöntöttem, hogy ebben a műfajban is a saját üde kis színfoltomat fogom hozni. Mindenki azt várta, hogy na a Feró majd milyen hülyeséggel fog előállni. Amikor egy babával kezdtem korcsolyázni, szerintem egy fél országot megnevetettem.

– Ugyanezzel a babával lépett föl a Rock Aréna 2-ben?

– Nem, az egy guminő volt, a tévében azt nem engedték, pornográfnak minősítették.  A szexbabával a nyakamban énekeltem el a „lángosképű állat a babám” című régi hímsoviniszta dalunkat. Arra is utaltunk ezzel a babával, hogy a mai világban sok a műanyag. Minden héten valaki bemutatja egy sajtótájékoztatón a legújabb melleit. Eleinte meglepődtem, ma már hozzászoktam, olyan, mintha vennél egy új cipőt.

– 1999-ben visszavonult az aktív politizálástól, akkor szakított a MIÉP-pel.

– A politika szakított velem. Kirúgott. Jó szívvel vettem, mert elegem volt belőle. De a világmegváltás elmaradt.

– A Beatrice tagjai közül is voltak, akik politika miatt távoztak az együttesből. Ez igaz?

– Szóbeszéd. Ilyen nem volt. Tőlük még ezt nem hallottam. Voltak nézeteltérések közöttünk, de nem olyan mértékű, ami szakításhoz vezetett volna.

– A mai életében hogy jelenik meg a politika?

– Sehogy. Időként eljutnak hozzám szélsőséges vélemények, mindkét oldalról. Jobbról kommunista bérenc vagyok, balról meg szélsőjobbos. Azt gondolom, hogy jó helyen vagyok, a szellemi függetlenségemet szeretném megőrizni. Aki ebben a világban ezt szeretné, az a barikádok között áll, és könnyű rálőni mindkét oldalról. Azt szeretném, ha magam dönteném el az életemet. Hadd mondjam már el, hogy mit gondolok! Nem akarok senkit megváltoztatni, a hülyeséghez való állampolgári jog fennáll.

– Ezt hogy érti?

– Most is kaptam egy levelet, hogy nem megfelelő emberekkel mutatkoztam együtt, és egy életre csalódtak bennem. Nem értem, hogy miért gyalázkodnak rögtön az emberek, ha nem felelek meg annak a képnek, amit rólam alkottak. Azért küzdöttünk, hogy mindenki szabadon hirdesse a merészebbnél merészebb gondolatait. Szeretném én eldönteni, hogy kivel álok szóba. Majd ha velem van a probléma, akkor tessék szólni. De az hadd legyen az én dolgom, hogy kivel beszélek, és milyen üggyel szolidarizálok. Majd eldöntöm. Ha úgy kell tartozzak egy csoportosuláshoz, hogy a pártfegyelmet kell néznem, mint a parlamentben, akkor az nekem nem jó. Én nem lennék jó képviselőnek. Biztos, hogy rögtön a frakcióvezető ellen szavaznék. Azért is. Nem mondja meg, majd én eldöntöm. Felnőtt ember vagyok. Ivarérett. Nem mondja meg senki, hogy melyik nőt akarom. Én sem tudom. Mindegyiket!

– Ha már a nőket említi, 25 éve van együtt a feleségével. Hol tart az ezüstlakodalom szervezésében?

– Elvi megállapodás született a feleségemmel és családommal. Beleegyeztek, ugyanis eddig nem akarták. Egyelőre úgy néz ki, hogy szűk családi körben tartjuk meg a Sümegi várban, ahol tiszteletbeli lovaggá ütöttek.

– Milyen emlékei vannak március 15-ről?

– Az elvesztegetett és elveszített szabadság jut eszembe. Ez a nap nem arra való, hogy felhőtlenül ünnepeljünk. Azt kéne megbeszéljük, hogy milyen világban élünk, jobbítható-e vagy sem. Vagy pedig kiállna valaki, és azt mondaná, hogy így marad, ahogy van. Akkor megnyugodna az ember, így meg álltatják magukat, hogy talán forradalmat lehetne csinálni. Az ünnep csak a politikusoknak kedvez, hogy összeugorjanak. Ez október 23-án is így van.

– Nemrégiben demonstrált a Kultiplex mellett, hogy ne zárják be.

– Nem megszüntetni kell, hanem nyitni még ilyen helyeket. Kaptam is a jobb oldaltól, hogy mit keresek ott. Csalódtak bennem, hogy Bakács Tibivel és Novák Petivel együtt mutatkozom. Szerintük egy ilyen hely a liberális métely terjesztője. Nem érdekel, de nem értem. Saját magamat és az avantgárd múltamat és kapcsolatomat tagadnám meg, ha nem álltam volna ki az ügy mellett, mert páran megsértődnek.

– A zene mellett a rádiózás hatja át az életét. Most is minden reggel már hatkor ébreszti a hallgatókat.

– Az életemnek fontos része a rádiózás. Annyira kell, mint a levegő. Hihetetlen jó dolog szórakozni a hallgatókkal. Provokálni és iszonyúan szeretni egyszerre.

– A koránkelés is könnyen megy?

– Egyáltalán nem. Nehezen megy minden nap háromnegyed ötkor kiugrani az ágyból, hiszen hatkor már kezdődik az adás. Ezért ha tehetem este hétkor már bújok is az ágyba.

Nagy Feró énekes, gitáros, zeneszerző

Letenyén született 1946. január 14-én erdélyi menekültként. Tanulmányait a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán fejezte be. 1963-tól 1970-ig a Richmond Heads majd a Zárvatermők tagja. 1970-től 1981-ig a Beatrice, 1981–1985 között az Ős-Bikini frontembere. 1983-ban Laborc szerepét játsza Szörényi és Bródy István, a király című rockoperájában. 1985-től szólista.

A Rock Színház Hair előadásán Berger szerepét játssza. 1986-ban átdolgozza a Hamletet.

1989-től a Garázs című rádióműsor vezetője. A Musica Hungarica könnyűzenei fesztivál, majd a Rockkalapács munkatársa és műsorvezetője.

1989-ben Állami Díjjal tüntetik ki. 1990-ben köztársasági elnök-jelölt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke. 1992. Szörényi-Lezsák: Attila Isten kardja rock-operában, Önögész hadvezért alakítja. 2005 őszén jelent meg önéletrajzi írása Boldog szép napok... címmel.

Filmjei:

Ki beszél itt szerelemről?

Úgy érezte szabadon él

Töredék az életről

Pofonok völgye

István, a király

Céllövölde

A túlélés ára

Argó

A Rock Színház Hair előadásán Berger szerepét játssza. 1986-ban átdolgozza a Hamletet.

1989-től a Garázs című rádióműsor vezetője. A Musica Hungarica könnyűzenei fesztivál, majd a Rockkalapács munkatársa és műsorvezetője.

1989-ben Állami Díjjal tüntetik ki. 1990-ben köztársasági elnök-jelölt. 1992-től a Magyar Rockszövetség társelnöke. 1992. Szörényi-Lezsák: Attila Isten kardja rock-operában, Önögész hadvezért alakítja. 2005 őszén jelent meg önéletrajzi írása Boldog szép napok... címmel.

Filmjei:

Ki beszél itt szerelemről?

Úgy érezte szabadon él

Töredék az életről

Pofonok völgye

István, a király

Céllövölde

A túlélés ára

Argó -->

Ezek is érdekelhetik