Hírek

2007.12.26. 22:30

Nyolc év kényszermunka a francia „gyerekcsempészeknek”

Nyolc év kényszermunkával sújtotta a csádi büntető törvényszék szerdán azt a hat francia állampolgárt, akiket emberrablással vádoltak. A gyerekcsempészési ügyként elhíresült perben egy csádi és egy szudáni állampolgárt négy-négy évi börtönre ítéltek, további két csádit pedig felmentettek.

BAMA

A hatóságok még október végén tartóztatták le a Zoé Bárkája francia civil szervezet tagjait, miután a hatóságok megakadályozták, hogy 103 afrikai gyermeket egy charterjárattal Franciaországba szállítsanak. A főügyész később 7-11 évnyi kényszermunkával járó börtönbüntetést kért a vádlottakra. Beassoum Ben Ngassoro indítványozta továbbá, hogy a bíróság állapítsa meg a franciák bűnösségét emberkereskedelemmel kapcsolatos gyermekrablási kísérlet, csalás, közokirat-hamisítás és „fizetés nélküli távozás” bűnében. Az elítéltek szerint kizárólag a szomszédos Szudánból, a polgárháború sújtotta Dárfúr tartományból származó árvákat próbáltak megmenteni, akiknek életkora 1-10 év volt.

Eredetileg a csádi hatóságok 21 személyt vádoltak meg. Többek között a szervezet hat tagja és három újságíró ellen gyermekrablás és csalás, a szállításukra bérelt repülőgép hétfős legénysége ellen pedig bűnrészesség gyanújával indult eljárás a fővárosban, N’Djamenában. Azóta az újságírókat és a gép legénységét elengedték, akik el is hagyták Csádot.

Ezek is érdekelhetik