Hírek

2007.12.13. 18:20

Nem tetszett a felügyeletnek a Mol-részvények kölcsönbe adása

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a Mol fontos információkat hallgatott el a befektetők elől, valamint bennfentes értesülések alapján kereskedett saját részvényeivel.

BAMA

A PSZÁF a 2007. június 15-ét követő időszakban vizsgálta meg a Mol-részvényekre kötött ügyleteket. Az olajipari társaság július 3-án tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy előző napon megegyezett saját részvényei kölcsönbe adásáról az MFB Invest Zrt.-vel. Július 30-án, illetve 2007. augusztus 2-án a Mol közölte, hogy megállapodott az olasz IES, valamint a horvát TIFON társaságok felvásárlásáról. A felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy a Mol nem tette közzé haladéktalanul az MFB Invest Zrt.-vel kötött szerződés, valamint az IES, és a TIFON akvizíció kapcsán felmerült bennfentes információt, holott azt a vonatkozó törvényi rendelkezések egyértelműen előírják.

A PSZÁF szerint a Mol megsértette a tőkepiacról szóló törvény bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. Emiatt összességében 48 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az olajipari céget. A Mol megfellebbezi a döntést – közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A cég úgy véli, hogy mindenben betartotta a törvényi előírásokat, így nem indokolt a büntetés.

Tetszik az OMV-nek a gázszállító-hálózati terv

Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern nyitott a Molnak arra a javaslatára, hogy a közép- és délkelet-európai gázellátás biztonságának javítása érdekében hozzanak létre egy új, független társaságot a gázszállító hálózatok egyesítésére – közölte az osztrák cég vezérigazgatója. Wolfgang Ruttenstorfer a kezdeményezésben saját irányvonalát látja igazolva, amely szerint az ágazatban a mostaniaknál nagyobb egységeket kell létrehozni. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nyolc ország hálózatát összekapcsolni, ahogy azt a Mol-javaslat előirányozza, meglehetősen ambiciózusnak tűnik.

Ezek is érdekelhetik