Hírek

2007.12.06. 18:17

Az egészségügy az európai korrupció melegágya

Világszerte minden tizedik ember fizetett kenőpénzt tavaly, ennek révén a rendőrök és az igazságszolgáltatásban dolgozók jutottak a legtöbb illegális jövedelemhez – áll a Transparency International (TI) csütörtökön közzétett éves jelentéséből.

BAMA

A szervezet Európában ugyanakkor az egészségügyet jelölte meg a korrupció legfőbb melegágyaként. A berlini székhelyű szervezet „korrupciós barométere” 60 országban több, mint 63 ezer ember megkérdezésével készült. Magyarország nem szerepel a listán. A felmérés szerint Koszovóban, Kamerunban és Albániában a legrosszabb a helyzet. A legkevésbé korrupt országok közé tartozik Ausztria, Franciaország, Svájc és Svédország.

Rendkívül negatív véleményt fogalmaztak meg a politikai pártokról a válaszadók. A megkérdezettek 70 százaléka nevezte általánosságban korruptnak vagy rendkívül korruptnak a politikai pártokat, s az ezzel kapcsolatos kilátásokat is felettébb kedvezőtlenül ítélték meg. A felmérés szerint elsősorban Európában jelölték meg az egészségügyet, ahol a leggyakrabban adnak pénzzel bélelt borítékot a kedvezőbb elbánás reményében. Az Európai Unió tagállamaiban, továbbá Izlandon, Norvégiában és Svájcban a megkérdezettek közel 5 százaléka ismerte el azt, hogy a jobb egészségügyi ellátás reményében kenőpénzt fizetett. A megvesztegetéssel mind a gazdagabb, mind a szegényebb országokban egyaránt éltek. A különbség az, hogy míg a gazdagok elsősorban befolyásuk erősítése érdekében éltek a megvesztegetési pénzek eszközével, a szegények a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz való hozzájutás reményében használták azt.

Ezek is érdekelhetik