Hírek

2007.11.22. 16:14

Visszavonult egy transzszexuális német rúdugrónő

„Évek óta férfiként élek egy női testben, ezt a kettősséget képtelen vagyok tovább elviselni, ezért döntöttem úgy, hogy befejezem a versenyszerű sportolást, és kizárólag magammal törődök” – jelentette be visszavonulását a transzszexuális Yvonne Buschbaum rúdugrónő.

BAMA

A 27 éves, többszörös német bajnok atlétának 4,70 m az egyéni csúcsa  rúdugrásban. „A látszat és valóság közötti hatalmas ellentmondás az egészségemre is káros hatással volt, biztos vagyok benne, hogy a lelki egyensúly hiánya az egyik kiváltó oka volt az Achilles-ín-bántalmaimnak, melyek végigkísérték pályafutásomat. A krónikus sérülések, betegségek mindig lelki okokra vezethetők vissza” – mondta a sportoló.

Buschbaum kijelentette: soha nem doppingolt és nem szeretné, ha az egykori NDK-s súlylökőnőhöz, Heidi Krügerhez hasonlítanák. Krüger nagy mennyiségű férfihormon-készítményt használt, aminek következtében olyan változások következtek be a testében, hogy visszavonulása után átoperáltatta magát és jelenleg Andreas Krüger néven él. A német rúdugrónő még nem döntötte el, hogy „átalakíttatja-e” magát férfivé. „Logikusnak tűnne ez a lépés, de ehhez még nem érzem elég erősnek magam” – mondta a német atléta. – Egyelőre megkönnyebbültem, hogy a nyilvánosság elé álltam a titkommal. Bízom benne, hogy mindenki megfelelően tudja kezelni ezt a hírt” – reménykedett Buschbaum.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2004 óta transzszexuális sportolók részvételét is engedélyezi a nyári-, illetve téli játékokon. „Ha meg is műtenek, a férfiak között biztosan nem fogok versenyezni, a sportpályafutásomat végleg lezártam” – hangoztatta Buschbaum.

Ezek is érdekelhetik