Hírek

2007.11.20. 06:48

Házassági tanácsadás a színen

Détár Enikőnek nem csak a magánéletben, hanem a színpadon is házastársa lesz Rékasi Károly. A színésznő azonban állítja: sokkal nehezebb egy családtaggal előadni Ingmar Berman darabját.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Talán még sohasem voltam annyira hajszolt, mint most
[/caption]– Úgy tudom, többszörösen is magáénak érezheti a darabot, amit most próbál.
– Néhány hónapja a párommal, Karival (Rékasi Károly - a szerk.) a saját pénzünkből megvásároltuk Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című művének színpadra állítási jogát. December 8-án lesz a premier a Madách Stúdióban és őszintén mondom, ennél aktuálisabb művet nemigen választhattunk volna. A két szereplő olyan szituációkba keveredik, amelyeknek minimum a felével már minden párkapcsolatban élő ember találkozott.

– Könnyebb úgy játszani, hogy a másik színész a hétköznapokban is a partnere?
– Ellenkezőleg: sokkal nehezebb. A próbák alatt például nagyon sok kínos kérdés felmerül, amelyekre magánemberként is meg kell találnunk a választ. Ha ezt megspóroljuk, nincs előadás. Bergman műve pedig nem tűri a mellébeszélést: az ő kendőzetlen szókimondása, vesébe látó megállapításai kegyetlenül őszinték. Egy ilyen előadást végigcsinálni azzal, akivel együtt élünk, felér egy házassági tanácsadással.

– Ráadásul egy filmben is együtt játszik Rékasi Károllyal.
– Igen, a Zookids című produkcióban szerepelünk. Kari egy elfoglalt üzletembert alakít, én pedig a szeretőjét, aki megpróbálja őt rávenni, hogy váljon el a feleségétől. Ez is egy érdekes szituáció.

– A színház mellett rendszeresen műsort is vezet a televízióban. Nem okoz ez zsúfoltságot a naptárában?
– Jókor kérdezi, mivel talán még sohasem voltam annyira hajszolt, mint most. A Bergman-darab és a filmforgatás mellett ugyanis felújítottuk a Macskák és a Chicago című musicaleket is. Szerencsére az RTL Klubnál mindenki borzasztóan toleráns, így még soha nem volt konfliktus a színházi elfoglaltságaim miatt.

– A sok tennivaló ellenére úgy tűnik, most sokkal kiegyensúlyozottabb, mint bármikor.
– Na, azért most is csinálok hülyeségeket. Az előbb például abszolút feleslegesen megkerültem autóval a fél várost... Az viszont tény, hogy sikerült megtalálnom a munkámban a magam örömét és ez hihetetlenül jó érzés.

– Ennyi tennivaló mellett milyen tervei vannak még?
– Nagyon szeretném, ha a következő három hét jól sikerülne. Amúgy próbálok majd minél többet otthon lenni a lányommal és a fiammal, és talán egyszer sikerül egyhuzamban nyolc órát aludnom. Ennél nagyobb vágyaim momentán nincsenek.

Détár Enikő

Tanulmányai: Színház- és Filmművészeti Főiskola (1986)

Pályája: a főiskola után a Vidám Színpadhoz szerződött (1986), majd 1991-től a Rock Színház társulatának tagja. 1996 óta szabadúszó.

Elismerései: Déryné-díj (1993), Artisjus előadóművészi-díj (1996).

Pályája: a főiskola után a Vidám Színpadhoz szerződött (1986), majd 1991-től a Rock Színház társulatának tagja. 1996 óta szabadúszó.

Elismerései: Déryné-díj (1993), Artisjus előadóművészi-díj (1996).

Talán még sohasem voltam annyira hajszolt, mint most -->

Ezek is érdekelhetik